lon_friskola
Stockholm

Lärare fick inte ut lön från kritiserade skolan: ”Horribelt”

Flera lärare på Elma school i Stockholm har haft problem med att få ut sina löner, enligt Lärarnas Riksförbund.

– Jag tycker det är horribelt, säger en av de drabbade lärarna.

I slutet av juni kom beskedet att Elma school, en friskola i södra Stockholm, skulle stängas efter beslut från Skolinspektionen. Anledningen var brister i insikt och lämplighet, och att man ansåg att huvudmannen inte tagit ansvar för att utbildningen genomförts enligt skollagen.

Huvudmannen överklagade beslutet i juli. I väntan på att överklagan behandlas har skolan drivits vidare.

Enligt Malin Ottosson, ombudsman för region öst på Lärarnas Riksförbund, har cirka fem medlemmar, som nu har slutat jobba på Elma school, hört av sig om problem. Fler lärare som är anslutna till Lärarförbundet ska också ha drabbats.

– Det ena är att man inte fått ut rätt lön och det andra är att man har sett att arbetsgivaren inte har betalat in skatt till Skatteverket, säger hon.

Ett annat problem, säger hon, är att lärarna inte har fått alla lönespecifikationer, och när de väl har kommit har de inte alltid varit korrekta.

– Den allmänna problematiken för våra medlemmar har varit att det inte är någon ordning på någonting, säger Malin Ottosson.

Facket har agerat genom att skicka ut lönekrav.

– Skolan har inte betalat omedelbart utan jag har fått ringa och mejla. Sen har det betalats in lite slattar, en tusenlapp här och där. Det är jättesvårt för lärarna att se exakt var pengarna kom ifrån på kontot, säger Malin Ottosson.

Eftersom LR ansåg att skolan inte hade betalat ut lönerna ordentligt skickades en tvisteframställan som resulterade i att resterande pengar till slut kom in, enligt Malin Ottosson.

En lärare, som valt att sluta på skolan, säger att hen fortfarande har pengar kvar av lönen att få ut, även om det inte är en stor summa.

Enligt läraren fick hen och flera andra först ingen lön i juli. Läraren hade heller inte fått något besked från ledningen om att Elma school skulle stänga. Det hade hen bara läst om i tidningar och fått höra från andra kollegor.

– Jag skrev ett sms om att jag inte fått någon lön och undrade vad som hade hänt. Jag fick som svar att skolan var stängd och att man inte fått några pengar. Jag skickade vidare det till LR, säger läraren.

Lönen fick läraren i början av augusti efter att båda facken kopplats in. Lärarna hade också skrivit ett gemensamt mejl till huvudmannen.

Problemen slutade dock inte där. Strax därefter fick läraren ett mejl från LR där hen ombads att kontrollera om det kommit in några skatteinbetalningar till Skatteverket från arbetsgivaren.

– Jag tänkte att det inte var möjligt och att det inte kunde bli värre. Vi gick in och kollade och såg att vi inte hade fått någon skatt eller arbetsgivaravgift inbetald för 2019, säger läraren.

Många andra har fått låna av sina föräldrar och har fått be om anstånd att betala räkningar

Läraren berättar att hen heller inte fick sin slutlön i augusti. När facket åter tog kontakt med skolledningen fick de beskedet att lönen var betald.

– Skolan skickade några papper och sa att man hade betalat in till ett kontonummer, problemet var att det inte var mitt kontonummer, säger läraren.

– Det här har hållit på fram och tillbaka under hösten. I slutet av oktober fick jag lönen jag skulle ha fått i augusti, men den var inte rätt.

Läraren berättar att Elma school i skrivande stund har betalat in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket för januari till juli, dock inte för augusti.

Vad tänker du om att det har blivit såhär?

– Jag tycker att det är helt horribelt. Personligen så klarar jag mig, men det är många andra som har fått låna av sina föräldrar, som har fått be om anstånd att betala räkningar, säger läraren och fortsätter:

– Hur är det möjligt att en skola får drivas av så okunniga personer? Framförallt tycker jag extremt synd om barnen som går där. Skolans oförmåga att driva en verksamhet visar sig ju inte bara i oförmågan att betala lön till oss.

När Skolvärlden når Elma schools vd Khalid El Mouselhi, som är ansvarig för utbetalningarna, blir samtalet kort. Han kräver att få veta vilka Skolvärlden har pratat med och säger att det inte stämmer att lärarna har haft svårt att få ut sina löner. Några fler kommentarer hinner vi inte få.

– Lägg av med påhittade sagor, lägg av, säger han och lägger på luren.

Kommentera