lofven_stor

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att förändra det fria skolvalet. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Skolval

Löfven öppnar för att ändra fria skolvalet

Stefan Löfven öppnar för att förändra det fria skolvalet.
Det meddelade statsministern inför partikongressen som inleds till helgen.
– Vi vill ha en mer jämlik skola. Låt oss då fundera på vad det är för åtgärder som behövs för att komma dit, säger Stefan Löfven.

Den senaste Pisa-rapporten visade att skillnaderna mellan svenska elever med olika socioekonomisk bakgrund har ökat.

Tidigare i veckan var Pisa-chefen Andreas Schleicher på besök i Sverige för att prata om det här gapet och vad man kan göra för att minska ökningen mellan barn från socioekonomiskt svaga och starka hem.

Ett budskap som lyftes fram av Schleicher för att hindra den negativa utvecklingen var att Sverige måste ändra urvalssystemet till skolorna och se över finansieringen.

Under tisdagen frågades statsminister Stefan Löfven ut på Riksdagsjournalisternas förening inför S-kongressen, som inleds på lördag, om att ändra urvalssystemet till skolorna.

– Vi behöver göra mer för att minska segregationen och ojämlikheten, det är helt uppenbart. Människor har vant sig vid att kunna välja och ha valmöjligheter. Men det är ju inte så heller i dag att alla kan välja fritt. Det finns begränsningar i valfriheten, säger statsministern till DN.

Skolfrågan kommer att bli het på Socialdemokraternas kommande kongress i Göteborg.

Åtskilliga stora S-distrikt vill begränsa det fria skolvalet, och flera kräver att man minskar betydelsen av närhetsprincipen vid val av skola och ökar betydelsen av elevernas socioekonomiska bakgrund.

– Det kan vara ett sätt att göra det på. Vi har också sagt att enskilda skolor inte ska behöva ta emot hur många nyanlända som helst. Det är heller inte rätt. Det måste också delas mellan olika skolor. Så låt oss titta på olika faktorer som ger oss en mer jämlik skola, en mindre segregerad skola, säger Stefan Löfven.

Kommentera