asa fahlen kaxig

LR:s ordförande Åsa Fahlén ser las-utredningen som ett hot mot den svenska modellen.

| Foto: Magnus Glans
Arbetsrätt

LR efter kraschade las-förhandlingar: Dra tillbaka utredningens förslag

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Falhén befarar drastiska konsekvenser för lärarna om las-utredningens förslag drivs igenom efter att parterna skiljts i oenighet.

På torsdagen stod det klart att arbetsmarknadens parter misslyckats att nå ett nytt avtal om arbetsrätten. Från arbetstagarsidan har mycket handlat om att skydda de regler om uppsägning som arbetsgivarna vill luckra upp.

Förhandlingarna har förts i skuggan av januaripartiernas las-utredning och dess långt gående lagförslag som bland annat ska göra det lättare för arbetsgivare att avskeda ”av personliga skäl”, tillåta fler undantag från turordningsreglerna, och försvåra arbetstagarsidans möjligheter att ogiltigförklara en uppsägning.

– Jag har hela tiden varit kritisk till sättet förhandlingen sköttes på, att man hotar med lagstiftning. Den svenska modellen bygger på att det finns ett intresse från båda parter, och det ska inte påverkas av press utifrån, säger Åsa Fahlén.

Vill vi ha ett gäng ja-sägare inom skolan?

Nu när parterna inte lyckats nå ett avtal ska förslagen i utredningen drivas igenom, anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf, och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni
Nyamko Sabuni | Foto: Magnus Fröderberg

– Löntagare och företagare kan inte vänta längre, så nu tar vi det politiska ansvaret och ser till att vi med hjälp av lagstiftning moderniserar arbetsrätten, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Åsa Fahlén på LR menar dock att varken löntagare eller företagare efterfrågar det som utredningen föreslår. Hon tycker att man nu bör avvakta med eller helst skrota utredningens förslag helt, och ge parterna mer tid vid förhandlingsbordet.  

– Förslaget har ju fått massiv kritik, och varken arbetstagare eller arbetsgivare vill ha ny lagstiftning kring detta. Så vem är det egentligen som efterfrågar det? Det jag hoppas på nu är att man inte bara kör på utan tar två steg tillbaka och funderar, säger hon.

Hur påverkar det era medlemmar om utredningens förslag blir verklighet?

– Det är många delar i det här som är riktigt negativa. Ökade möjligheter att avskeda folk riskerar att leda till ett klimat där lärare blir tysta för att de inte vågar göra sig obekväma. Ska det finnas tilltro till ett system så ska det finnas tydliga regler, inte det här godtycket. Vill vi ha ett gäng ja-sägare inom skolan? Det tror jag inte. Vi ska fostra goda samhällsmedborgare och om det breder ut sig en tystnadskultur i svensk skola är det väldigt destruktivt, säger Åsa Fahlén.

Varken Centerpartiet eller Liberalerna stänger dörren för att ge förhandlarna mer tid, men vill att utredningens förslag börjar behandlas samtidigt. Statsminister Stefan Löfven beklagar att förhandlingarna strandat och hoppas även han på att en förhandlingslösning till slut kommer till stånd.

– Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det, säger han till TT.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm