asa_fahlen_martin_adahl

Fackföreningsrörelsen och januaripartierna är på kollisionskurs. På bilden LR-ordförande Åsa Fahlen och Martin Ådahl (C).

Fackligt 

LR: ”Man monterar ner anställningstryggheten”

 Utredarens förslag kan ändra arbetsrätten i grunden. ”Extremt”, ”totalt obalanserat” och ”en katastrof” är några uttalanden om regeringens las-utredning.

Samtidigt som rekordmånga svenskar fått sparken eller permitterats från sina jobb fortgår januaripartiernas arbete med att tunna ut Las (lagen om anställningsskydd). Den 1 juni lämnas utredningen över till regeringen, men delar av innehållet är redan känt och väcker debatt.

Utredaren föreslår bland annat uppluckrade turordningsregler, att man ska ta bort anställdas möjliget att tillsammans med facket överklaga en uppsägning, och vill förenkla för arbetsgivare att säga upp personal av personliga skäl, vilket SVT:s Agenda avslöjat. Där hotade även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt med att fälla regeringen om förslagen läggs fram i riksdagen.

Lärarnas Riksförbund är även de kraftfullt kritiska till utredningen.

– Sakta men säkert håller man på att montera ner anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad. Las-utredningen är ett dråpslag mot svensk fackföreningsrörelse och det borde aldrig läggas på riksdagens bord, säger förbundsordförande Åsa Fahlén till Expressen.

Hon menar att i princip samtliga förslag försämrar anställningstryggheten.

– Jag vänder mig inte minst emot att det ska bli enklare att säga upp arbetstagare av personliga skäl. Godtycke har ingen plats på svensk arbetsmarknad.

Ett dråpslag mot svensk fackföreningsrörelse

Las-förhandlingar pågår mellan arbetsmarknadens parter för att ta fram en ny las-modell. Lyckas parterna enas blir det inte aktuellt med någon ny lagstiftning. Men redan i december 2019 hoppade LR av förhandlingarna med hänvisning till att det som diskuteras skulle göra det alldeles för lätt att avskeda personal.

– Det som ligger på bordet är alldeles för långtgående för att vi skulle kunna acceptera det för våra medlemmars räkning. Vi har inte uppfattat det som att vi har stora möjligheter att påverka det i en annan riktning – och då kan vi inte sitta kvar. En fackförenings uppgift är att stärka medlemmarnas rättigheter, inte försvaga rättigheterna, sade Åsa Fahlén till Skolvärlden då.

LO talar också i fördömande termer om utredningen. De är även kritiska till att det just en S-ledd regering som ligger bakom den.

– Vi är en folkrörelse och det är många hos oss som kommer att bli mäkta upprörda. Att Socialdemokraterna skulle gå fram med ett lagförslag som försämrar anställningstryggheten, om det nu skulle bli så, är otroligt anmärkningsvärt. Det är nog historiskt riktigt, riktigt obegåvat, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Dagens Industri.

Bakgrunden till utredningen är att Centerpartiet fick in det som en punkt i januariavtalet. Partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl menar att coronakrisen bara visat ännu tydligare varför arbetsrätten behöver reformeras.

– Den har blixtbelyst båda behoven som står i centrum för utredningen. Det ena är att småföretagen ska våga anställa även i osäkra tider och att inte kostnaderna ska vara för höga för det. Det andra är individens behov av kompetensutveckling, för att hela tiden kunna vara maximalt anställningsbar, säger han till Dagens Industri.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm