Maria Sjöndin

Maria Sjöndin undervisar i engelska och religionskunskap samt i sömnad på Forsa folkhögskola utanför Hudiksvall.

 

| Foto: Ida Frid
Jag är lärare

Maria Sjöndin: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Maria Sjöndin är lärare på Forsa folkhögskola utanför Hudiksvall.
Här berättar Maria om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Därför är jag lärare:

– På gymnasiet utbildade jag mig till pilot uppe i Arvids-jaur och hur kul det än var att flyga, insåg jag efter studenten att det inte riktigt var det jag ville arbeta med – i stället för manövrera ett fordon ville jag jobba med människor.

– En stor drivkraft är min fascination för hjärnan och hur vi lär oss. Mitt jobb som lärare är förutom att inspirera i mitt ämne även lite av en detektivroll, där jag ska försöka klura ut hur mina kursdeltagares hjärnor fungerar och hur jag ska undervisa på bästa sätt. Det är en utmaning som jag tycker är fantastiskt rolig och som gör att jag ständigt utvecklas!

Bästa stunden i veckan:

– De där samtalen som blir av. Oavsett om det är samtal med mina kursdeltagare, oberoende av vilket ämne de läser eller kurs de går, eller om det är med mina kollegor, är det samtalen under veckan som är de bästa stunderna för mig.

Det här skulle jag vilja förändra:

– Jag önskar att skolan faktiskt får kosta pengar, att inga vinster får göras på den verksamheten utan pengarna ska återinvesteras i verksamheten i stället, av den enkla anledningen att skolan är nyckeln till så mycket för barn och ungdomar. Den investeringen får vi igen på så många plan: samhällsekonomiskt, socialt, vår existentiella hälsa, minskad brottslighet. Ja, jag tror ni fattar min poäng.

Kommentera