Kalle Palm insida

Kalle Palm undervisar i filosofi, fysik, matematik och programmering på gymnasiet S:t Petri Skola i Malmö.

 

| Foto: Andreas Hillergren
Jag är lärare

Kalle Palm: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Kalle Palm är lärare på S:t Petri Skola i Malmö.
Här berättar Kalle om varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Därför är jag lärare:

– Jag gillar att verkligen få agera som en av samhällets intellektuella. Med det menar jag att samtidigt som jag lär unga människor att tänka, så blir jag också själv lite bättre på att förstå världen. När man lättat eller tårögt släpper ut gamla elever mot nya, tvingas man också
till en ödmjukhet inför att varje generation ska få göra sina misstag innan de lärt sig allt de ska.

– Mitt hjärta klappar också för att på riktigt vara akademiker: att skriva, läsa och undervisa som sysselsättning.

Bästa stunden i veckan:

– Det absolut bästa är att se en elev lista ut något efter att ha fått en försiktig putt i rätt riktning. Det är en sådan oerhörd känsla av framgång när man för sig själv noterar att man sagt precis tillräckligt mycket för att uppnå det. Jag älskar också att se eleverna kasta sig in i diskussioner efter att man sagt något de aldrig tänkt på innan eller som utmanar deras förföreställningar.

Det här skulle jag vilja förändra:

– Många problem skulle lösas samtidigt om staten åter tog tillbaka ansvaret för skolan. Den kommunala driftsformen är alltför kortsiktig och experimentet med vinstdrivande skolor borde aldrig ha lämnat ritbordet. Tyvärr har de blivit så rika att jag inte vet hur deras lobbyism ska kunna besegras.

– Om staten drev skolan, tror jag också att det närsynta nyttofokus som ofta finns i svensk skoldebatt skulle kunna motas tillbaka till förmån för en bildningslust som skulle glädja elever mer i det långa loppet. Jag kan också bli lite rädd när jag ser statistik över hur lite svenska lärare läser.

Kommentera