oskar_0

Oskar Johansson undervisar i engelska på Nyköpings Högstadium i Nyköping. Foto: Mats Lindkvist

Läraryrket

Oskar: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Oskar Johansson undervisar i engelska i åk 7–9 på Nyköpings Högstadium i Nyköping. Här berättar Oskar varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare 

– När jag sökte till utbildningen så tänkte jag att jag ville bli lärare för att jag gillar att berätta saker och väcka intresse för andra. När jag sen kom ut i verkligheten så insåg jag att alla elever inte alltid är superintresserade av det jag har att säga men det är fortfarande kul när klassrummet tystnar och man märker att eleverna är fångade av det man har att berätta.

– Något annat jag gillar med yrket är alla elever man träffar. Har du själv en dålig dag så kan du ofta bli glad genom att prata och hänga med eleverna. Mellan lektionerna gillar jag att sitta ute bland eleverna och jobba ibland bara för att bygga relationer mellan lektionerna.

  • Bästa stunden i veckan

– Jag gillar morgonlektionerna! Eleverna känns utvilade och det känns alltid bra efter dessa lektioner, eleverna är pigga och jag är pigg och det blir ofta riktigt bra kvalitet på lektionerna. Något annat jag gillar är mina lektioner med våra nyanlända, mer peppade elever får man leta efter.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Nivågruppering tror jag skulle vara intressant att pröva på. Vissa elever är mycket starkare än andra rent kunskapsmässigt och det skulle nog gynna många att få undervisningen på en nivå som är bra för just dig. Just nu känns det ibland som att jag antingen lägger nivån för högt, och tappar svaga elever, eller tvärtom, det blir för lågt och högpresterande elever tappar intresset. Det är svårt tycker jag.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm