helgepriset_0

Lotta Hambraeus, vinnare av Helgepriset i kategorin lärare 7–9.

Helgepriset

Pristagaren: ”Lärare behöver veta mer om särbegåvade elever”

Läraren Lotta Hambraeus är en av vinnarna av Helgepriset 2017.
För prissumman ska hon skapa ett verktyg för öka och sprida kunskap om särbegåvade elever, och ge andra konkreta tips på uppgifter att använda i undervisningen.

För tredje året i rad delas Helgepriset ut på Skolforum i Stockholm. Ett pris som av många anses vara Sveriges största lärarpris.

Priset tilldelas lärare som vill pröva, utvärdera eller dokumentera pedagogiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet, i syfte att förbättra undervisningen, höja kunskapsnivån och sprida framgångsrika modeller.

Helge Ax:son Johnsons stiftelse delar ut en prissumma på 500 000 kronor som pristagarna får dela på. Priset delades ut i totalt fyra kategorier: ett till förskolan, två för grundskolan och ett för gymnasieskolan/vuxenutbildningen. I urvalet av stipendiater har representanter från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund deltagit.

– Skolan ska vila på forskning och beprövad erfarenhet. Jag tror att många som jobbar ute på skolor kan vittna om att det är svårt att få tid och möjlighet att göra det här. Helgepriset ger verkligen förutsättningar och möjligheter, sa Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i samband med prisutdelningen.

Årets vinnare blev Jessica Ekberg och Monika Lång, i kategorin förskolan, Patricia Hont, i kategorin lärare 1–6, Lotta Hambraeus, i kategorin lärare 7–9 och Martin Söderblom, i kategorin gymnasieskolan/vuxenutbildningen. Varje stipendium är på 125 000 kronor.

Lotta Hambraeus arbetar i dag som förstelärare och hon vill utveckla en webbportal vars syfte är att stödja landets lärare i deras arbete med särskilt begåvade elever.  

Verktyget som hon vill skapa har stor potential att öka och sprida kunskap om särbegåvade elever, men i synnerhet ge lärarna konkreta verktyg på uppgifter att använda i arbetet och stimulera eleverna.

– Det är otroligt roligt att få den här möjligheten och tänka på arbetstid. Att försöka sätta sig in i ett ämne på djupet och se vad som är gjort inom forskningen i hela världen – och försöka förstå varför det ser ut som det gör i Sverige i dag, säger Lotta Hambraeus efter att ha tilldelats priset.

– Det har kommit mycket under de senaste åren om särskilt begåvade elever, men det saknas fortfarande praktiskt och konkret material om hur man ska kunna gå tillväga. Så vad jag vill göra är att utveckla praktiskt tillämpbart material för lärare. För man behöver verkligen stöd och hjälp i dag.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm