erfaren_larare_pengar

Rektorerna i Ystad har fått nog och kräver att kommunen satsar betydligt mer på äldre och erfarna lärare.

Lärarlöner

Åtta rektorer kräver: Erfarna lärare måste få högre lön

Åtta rektorer på Ystad gymnasium kräver mer pengar till lärarlöner.
– Det är ett arbetsmiljöproblem att nyanställda får mycket högre lön än erfarna, lojala lärare, säger rektorn Lena Schmidt.

Lärarbristen har fått upp ingångslönerna för lärare ordentligt. Samtidigt görs inte motsvarande lönesatsningar på de lärare som väljer att stanna kvar hos samma arbetsgivare.

På Ystad gymnasium har rektorerna fått nog och kräver nu att kommunen satsar betydligt mer på de lärare som står för rutin och kontinuitet på skolan.

– De lärarna som varit här länge, som har rutin, som gör att verksamheten fungerar smidigt och som stöttar de nyexaminerade, tjänar betydligt mindre. Det är ett problem som uppstår för att man i kommunen satsar väldigt lite på höjda löner, säger Lena Schmidt, rektor på Ystad gymnasium.

Kommunen har avsatt fyra miljoner i budgeten för 2019 som ska gå till att höja lönerna ytterligare ovanpå den avtalsenliga höjningen. Men Lena Schmidt menar att det i slutändan inte är så generöst som det kan låta.

– En uträkning visar att det kommer ge ungefär 300 kronor mer per person. Samtidigt kan skillnaden mellan nyanställda och befintliga lärare ligga på runt femtusen kronor, säger hon.

Rektorerna har känt frustration över läget ett antal år. Nu när det nya läraravtalet HÖK18 specifikt säger att man ska premiera kontinuitet och erfarenhet är Lena Schmidt orolig för de långsiktiga konsekvenserna av en ojämlik lönefördelning.

– Lärarna säger att ”jag måste byta jobb för att få upp min lön”. Och det vill ju inte vi som arbetsgivare. Det är de lärarna som varit här länge som gör att vi går runt. På sikt ser vi att vi kan tappa konkurrenskraft gentemot andra närliggande kommuner. Vi jobbar mycket med arbetsmiljö och andra frågor för att alla ska trivas. Och det räcker långt, men frågan är hur länge det räcker när man ser att man inte hänger med lönemässigt.

Kommunen behöver skjuta till betydligt mer pengar menar rektorerna, men det räcker inte för att möta lärarbristen och de orättvisa lönern.

– Det krävs ett större grepp. Om jag ska rekrytera personal varje höst blir det ett arbetsmiljöproblem för mig själv, och organisationen kommer i gungning. Med en långsiktig stabilitet så är det lättare att jobba långsiktigt, och det blir större stabilitet för våra elever, säger Lena Schmidt.

Rektorerna på Ystad gymnasium har fått till svar från kommunen att budgeten för 2019 ligger fast. De planerar att ligga på den nyvalda politiska majoriteten för att få till en ändring till nästa budget.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm