nermina_mizimovic_pengar

Nermina Mizimovic är ersättare i riksdagen.

| Foto: Socialdemokraterna / Shutterstock
Lärarlöner

S-ledamoten: Inför premie för lojala lärare

De lärare som stannar på skolan istället för att byta arbetsgivare i sökandet efter högre lön borde premieras. Det tycker socialdemokraten Nermina Mizimovic.
– Det behövs en strategi för att behålla lärare på ett och samma ställe. För elevernas skull, säger hon.

Vilken arbetsgivare lärare har kan medföra en löneskillnad på 100 000 kronor per år. Att byta arbetsgivare är ofta den enda möjligheten för lärare att uppnå en ordentlig löneutveckling, och många varnar för att de erfarna lärarna som stannar kvar på skolan halkar efter.

Nu föreslår Nermina Mizimovic (S) i en debattartikel i Barometern Oskarhamns-Tidningen att man ska införa en särskild premie för de som väljer att stanna kvar på samma skola.

– Jag har all förståelse för att lärare byter jobb för att höja sin lön. Men det är oftast de yngre lärarna som kan välja att byta kommun och arbetsplats, medan de äldre, som blir kvar på arbetsplatsen, inte får någon del av löneglidningen. De erfarna lärarnas löner stiger inte i samma takt som de yngres, säger hon.

Skulle det vara någon form av statliga pengar som betalas ut genom statsbidrag?

– Ja, någonting sådant.

I en skriftlig fråga i riksdagen till utbildningsminister och partikollegan Anna Ekström (S) skriver Nermina Mizimovic:

”Mer måste dock göras för att lärare inte ska behöva flytta för att få upp lönen. Det behövs en strategi för hur politiska beslut och arbetsgivarens lönepolitik ska bidra till att behålla lärare länge på ett och samma ställe. En lojalitetspremie för lärare som stannar på en och samma arbetsplats skulle kunna vara en lösning. Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är: Vad gör ministern för att motverka lärartappet?”

I sitt skriftliga svar hänvisar Anna Ekström till lärarlönelyftet, och skriver vidare:

”Av det avtal som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att ett professionsprogram för lärare och rektorer ska inrättas med grund i betänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum (SOU 2018:17). I betänkandet beskrivs programmet som en struktur för att just utveckla kompetens, erkänna kompetens och använda kompetens. Regeringen bereder förslaget.”

Nermina Mizimovic, är du nöjd med svaret?

– Det jag är ute efter är att påpeka att det behövs en strategi för att behålla lärare på ett och samma ställe. Det som jag ser i svaret är att man är medveten om problemet.

Har du fått någon kommentar på att du som ledamot för regeringspartiet debatterar och driver en egen linje?

– Att belysa problem är ju politikernas jobb. Jag tycker att det här är ett problem som måste upp till ytan, det spelar ingen roll vilken regering som styr. Jag har inte fått någon kommentar, men det kommer säkert. Jag hoppas det kommer positiva kommentarer, säger hon.

Anna Ekström säger i en kommentar via mejl till Skolvärlden:

– Jag välkomnar självklart att riksdagsledamöter från alla partier engagerar sig i skol- och lärarfrågor. Precis som Nermina Mizimovic lyfter är det viktigt att erfarna lärare ska kunna utvecklas i sitt yrke och få upp sin lön utan att behöva byta arbetsplats. Det är bland annat ett av skälen till att regeringen infört Lärarlönelyftet.

Fotnot: I vanliga fall sitter Nermina Mizimovic i kommunfullmäktige i Hultsfred, men ersätter Kalmar läns föräldralediga Laila Naraghi (S) i riksdagen under våren.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm