omslag_4

Skolvärlden ökar med 19 procent i räckvidd jämfört med samma mätperiod förra året och når nu 132 000 läsare.

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.
– Att ha lärarnas förtroende känns hedrande, speciellt under en så svår tid som den här våren, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Prenumerera eller annonsera
  • Har du inte Skolvärlden i brevlådan? Här kan du starta en egen prenumeration.
  • Ser du möjligheten att synas för 132 000 läsare? Här kan du annonsera i Skolvärlden.

När Kantar Sifo, som mäter räckvidd för olika medier, presenterade sin senaste rapport kunde Skolvärldens magasin glädjas över en rejäl ökning. Under årets fyra första månader nådde varje nummer 132 000 läsare – en ökning med hela 19 procent jämfört med samma period 2019.

Inte sedan 2009 har Skolvärlden nått så många läsare under en och samma mätperiod.

– Den här våren har varit en utmaning för många, jag tänker främst på alla som arbetar inom skolans värld. Men det har också ställt andra krav på oss som journalister, Skolvärldens relativt lilla redaktion har visat upp ett imponerande lagarbete, säger Jonas Fond.

Inte sedan 2009 har Skolvärlden nått så många läsare.

När corona började spridas blev skolan genast en kategori som hamnade i fokus. När andra länder stängde sina skolor förblev de svenska öppna – vilket skapade stor oro bland skolans personal.

– Vi har arbetat under högtryck sedan februari när de första fallen av coronasmittade svenskar dök upp. De höga siffrorna i räckvidd kan ha med det att göra, men jag tror också att vårt strategiska arbete med att bygga upp ett förtroende bland våra läsare har gett resultat, säger Jonas Fond.

De senaste årens uppgång i räckvidd har även visat sig ge publicitet i andra sammanhang, som flera nomineringar till Tidskriftspriset och Publishingpriset.

Jonas Fond, chefredaktör.
Jonas Fond, chefredaktör.

– Det ger ringar på vattnet, Skolvärlden tar plats och är en viktig aktör inom utbildningsområdet, såväl politiskt som yrkesmässigt, bland de som tillhör vår främsta målgrupp. När Skolvärlden växer, växer även möjligheterna att påverka vardagen i svenska skolor, menar Jonas Fond.

Förra året var även ett rekordår för nyhetssajten skolvärlden.se. Antalet unika sidvisningar ökade under året med inte mindre än 49 procent.

– Det är helt otroliga siffror i sammanhanget. Redaktionen producerar dagligen nyheter från skolans värld och fler läsare har upptäckt vår journalistik och hittar till Skolvärlden varje dag. Vi är oerhört glada och tacksamma för att ha det förtroendet bland våra läsare, säger Jonas Fond.

Även på sociala medier växer Skolvärlden så det knakar. Diskussioner som tidigare skedde i ett isolerat rum tar nu en annan form och fart i det ”digitala lärarrummet”, Skolvärldens Facebooksida med i dagsläget över 24 000 följare.

– Det är en naturlig utveckling av att vi blir större. Men vi är inte nöjda med detta, det sporrar oss att bli ännu bättre och stå lärare och studie- och yrkesvägledare ännu närmare. Jag ser fram emot hösten då vi har roliga nyheter att presentera, säger Jonas Fond.

Kommentera