Annons
Psykologen Bo Hejlskov Elvén och Isak Skogstad debatterade lågaffektivt bemötande i ”Malou efter tio” i TV4. Foto: TV4

Ordbråk efter profilernas debatt om lågaffektivt bemötande

Publicerad 29 oktober 2019

Relaterat

I TV4-programmet ”Malou efter tio” möttes psykologen Bo Hejlskov Elvén och läraren Isak Skogstad för att debattera lågaffektivt bemötande i skolan. Direkt efter sändningen fortsatte den livliga diskussionen.
– Jag blev skärrad, nästan rädd för honom, säger Isak Skogstad efteråt.
– Det är taget ur luften, säger Bo Hejlskov Elvén.

På tisdagen debatterades metoden lågaffektivt bemötande, en fråga som splittrar skolan, i TV4-programmet ”Malou efter tio”.

Metoden beskrivs som ett förhållningssätt för att hantera problemskapande beteende hos elever eller om man så vill, en uppsättning verktyg för hur man som lärare kan agera när elever slåss, är utåtagerande, skriker eller på andra sätt uppför sig på ett sätt som omgivningen tycker är problematiskt.

En av grundprinciperna handlar om att förstå att affekt smittar – behåller du ditt lugn, blir barnet lugnt, och vice versa.

Läs mer om lågaffektivt bemötande här.

I tv-studion debatterade psykologen, författaren och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén och Isak Skogstad, lärare och skoldebattör, för och nackdelar med metoden.

Tv-debatten väckte snabbt stort intresse på sociala medier – men efterspelet mellan debattörerna har fått lika stor uppmärksamhet.

Isak Skogstad, lärare och skoldebattör.Efter sändningen twittrade Isak Skogstad om hur det uppstod en hetsig diskussion mellan deltagarna och programledaren Malou von Sivers.

”Efter att sändningen var över skällde Bo Hejlskov ut Malou von Sivers. Därefter började han skälla på mig så hårt och med så många brutala personpåhopp att en i personalen på TV4 fick säga till honom. Jag är helt skärrad, aldrig varit med om liknade i något sammanhang”, skrev Isak Skogstad i en tweet.

– Vi gick in i studion och körde debatten. Han blev ganska arg under debatten, men inte mer än att man noterade det. När debatten var över och kamerorna släcktes sa han till Malou von Sivers att: ”hade jag vetat att Isak Skogstad skulle vara här så skulle jag aldrig tackat ja – han är en amatör och jag är en expert”, berättar Isak Skogstad för Skolvärlden och fortsätter:   

– Ute i korridoren fortsatte han, höjde rösten och pratade om hur jag var värsta amatören, att jag skrev debattböcker och han skrev fackböcker. Det här var en fråga om fakta och inte om tyckande, och att jag bara drev min ideologi. Han skällde på mig. Som tur var träffade jag en bekant som jobbar på TV4 som kunde rädda situationen, men till och med kompisen reagerade på hur han skällde på mig.

– Jag blev helt skärrad, jag blev nästan rädd för honom. Det var absurt. TV4 ringde upp mig efteråt och frågade hur det stod till med mig.

Bo Hejlskov Elvén, psykolog.Enligt Bo Hejlskov Elvén grundade sig hans irritation på att han bara hade blivit ombedd att ställa upp på en intervju, och inte en debatt, i tv-programmet.

– Jag tackade nej till en debatt innan. Det finns ingen orsak att ställa två åsikter mot varandra och framförallt inte min forskning som bygger på kunskap mot åsikter som inte gör det. Jag upptäckte inte att det skulle vara en debatt förrän fem minuter före sändningen, då Isak Skogstad dök upp. Jag kände inte att jag kunde ställa TV4 på pottkanten med sändningen så jag fick ta det. Jag berättade för Malou efteråt att jag inte tycker att det var okej att jag inte blev informerad. TV4 bad om ursäkt direkt efteråt.

Bo Hejlskov Elvéns irritation var inte alls riktad mot Isak Skogstad personligen, menar han.

– Jag har inte skällt ut honom, utan jag har bara berättat hur jag såg på situationen. Men jag var upprörd. Jag var upprörd över situationen som TV4 hade satt mig i.

Isak Skogstad verkar ha tagit det mer personligt än vad du beskriver.

– Det är inget personligt mot Isak Skogstad, och det sa jag till honom.

Han beskriver att han blev skärrad.

– Det finns ingen orsak till det. Han har däremot alltid sysslat med personangrepp både i debattartiklar mot mig, men även i sändningen. Han har skrivit en debattartikel kring det förra året i Svenska Dagbladet där det framstår som om jag bedrar hela svenska skolsystemet för att tjäna pengar. Det är ovärdigt. Jag jobbar med detta, precis som att Isak Skogstad jobbar med undervisning. Det är ett rent personangrepp som är taget ur luften.

Isak Skogstad:

– Han blev triggad av att jag ifrågasatte den metod han förespråkar och att han tjänar stora pengar på den. Han anklagade mig för personangrepp när jag påpekade att han tjänar pengar på den här metoden. Det är relevant om man beaktar forskare, just att det är ett etiskt dilemma.

Med facit i hand, önskar du att du hade gjort någonting annorlunda i debatten?

– Nej. Men jag önskar att jag hade spelat in det han sa efteråt, så jag hade kunnat visa för folk vem han egentligen är.

Bo Hejlskov Elvén menar att han inte borde vara i ”den här typen av debatter”.

– Vi ställer två åsikter mot varandra och ingen kommer att bli övertygad. Det finns ingen orsak att ha den typen av debatt. Hade jag vetat detta innan hade jag inte tackat ja. Det är tio år sedan jag senast var i den typen av debatt i tv, jag tackar alltid nej.

– De får jättegärna intervjua honom, och mig, och låta var och en prata till punkt. Men vi kan inte stå där och möta varandra – för ingen lyssnar på vad den andra säger. Det var därför jag var upprörd.

Upplever du att det var spänt mellan er i dagens debatt?

– Ja, oh ja. Jag har inte träffat Skogstad förut, för jag vill inte det.

Lågaffektivt bemötande har debatterats mycket den senaste tiden. Hur upplever du den?

– Jag tror att debatten handlar om någonting helt annat än om lågaffektivt bemötande. Det finns krafter i samhället som vill öka de auktoritära inslagen. Det är en politisk debatt där jag har hamnat i skottgluggen.

Hur känns det?

– Det bryr jag mig inte så mycket om. Jag jobbar inte så mycket med skolan, jag jobbar mer med de svåra sakerna som rättspsykiatrin och LSS där det är våldsamt. Jag är inte en skoldebattör och kommer inte lägga mig i det som skrivs på skoltwitter.   

Önskar du att du hade gjort någonting annorlunda i bemötandet mot Isak efter debatten?

– Jag förstår inte när han säger att han blev skärrad. Vi tog varandra i hand som farväl. Så helt skärrad kan han ju inte varit.

Vad måste till för att bryta splittringen i hur man ser på lågaffektivt bemötande?

– Jag har följt den här debatten länge och den kommer alltid att finnas. Vi kommer att ha båda åsikterna i samhället och i varje lärarrum, och det är inget konstigt. Det är inte så att min metod kommer att försvinna, det finns massor av andra metoder som bygger på samma ting.

Skolvärlden har sökt ”Malou efter tio”-redaktionen på TV4 för en kommentar.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Fler lärare kan få a-kassa i sommar

Lön och villkor

I sommar har lärare utan anställning rätt till a-kassa även om de får ferielön – men bara om anställningen avslutas rätt månad.

Annons
Annons
Coronaviruset

Lärare inte prioriterad grupp för coronatester

Coronaviruset

Lärare ingår inte i MSB:s nya prioriteringslista.

Annons

Regeringen vill covid-testa fler yrkesgrupper

Coronaviruset

Staten tar kostnaderna för testning av personer med samhällsviktiga yrken, meddelar socialminister Lena Hallengren.

LR välkomnar testning av lärare

Coronaviruset

– Det är viktigt med klarhet i den här svåra tiden, säger vice ordförande Svante Tideman.

Annons
Annons
Betyg
Annons

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris

Svenska

Annika Sjödahl tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

500 miljoner för att minimera kunskapstappet: ”Otillräckligt”

Corona

De 500 miljoner som skjuts till för att minimera risken för kunskapstapp efter coronakrisen inte är tillräckligt, anser LR:s Åsa Fahlén.

Här belönas slitna lärare med extra ledig dag

Arbetsmiljö

På Volgsjö skola får lärarna en extra ledig dag som belöning.

LR-kongressen 2020

Kongressen röstade för utökat stöd till lärare på friskola

LR-kongress 2020

Ett av fredagens beslut är att inleda en ny försöksverksamhet med stöd till lärare i privat sektor.

LR:s första digitala kongress – ”Det flyter på ganska bra”

LR-kongress 2020

Medlemsavgifter, föreningsanslag och stöd till medlemmar i privat sektor är några av de delar som avhandlas under kongressdag ett av två.

Åsa Fahlén: Vi har en tydlig linje i förbundet

LR-kongress 2020

Många beslut kvarstår till hösten, men ordförande Åsa Fahlén är glad över den digitala kongressen.

Här är styrelsens förslag till kongressen

Kongressen 2020

LR:s ordförande Åsa Fahlén summerar varje enskild proposition.

stor lärarenkät

Corona har skapat kunskapstapp för miljardbelopp

Kunskapskrav

En majoritet av lärarna anser att coronapandemin har en negativ påverkan på elevernas kunskapsutveckling, visar en ny undersökning.

Rektorn säger upp sig i protest mot nedskärningar

Arbetsmiljö

I höst kommer sju tjänster på Styrsöskolan i Göteborgs kommun att försvinna. Beslutet har gjort att skolans rektor Christina Ingblad sagt upp sig. 

Facken: ”Anna Ekströms löften om sänkta krav infrias inte”

Coronakonsekvenser

Lärarfackens båda ordföranden kritiserar utbildningsministern för att inte hålla vad hon lovar lärarna.

Högre frånvaro bland lärare i grundskolan än på gymnasiet

Corona

I en rapport från Skolverket, som TT tagit del av, framgår det att bland grundskolans lärare var frånvaron 20 procent högre veckan efter påsk jämfört med föregående år. Frånvaron bland gymnasielärarna var nästintill samma i år som förra året.

Debatt

Debatt: ”Facket ska jobba för läraren – inte arbetsgivaren”

Debatt

”Jag vill vara medlem i ett fack som vågar lyfta den verklighet lärare befinner sig i, som vågar vara jobbigt”, skriver Alexander Skytte i en debattartikel.

Kommentera
Arbetsmiljö

Lärarna drunknar i dokumentation: ”Hanteringen av klagomål bör ses över”

Arbetsmiljö

Statskontoret ska utreda klagomålshanteringen i skolan.

”Vi behöver en alternativ plan när det blir krisläge”

Corona

”Vi behöver ett läge där vi kan dra ner på delar av vår verksamhet för att fokusera på undervisning i krisläge”, skriver Karin Boberg.

Här är eleverna i skolan varannan vecka: ”Klokt beslut”

Corona

För att minimera smittrisken under coronakrisen är eleverna på Stenbocksskolan i Ulricehamn på plats i skolan varannan vecka. 

Lärarfacken: Skolverkets stöduppdrag är meningslöst

Kritik

På torsdagen lade Skolverket upp stödmaterial för lärare på webben. Men lärarfacken är inte imponerade.

Skolverkets blixtuppdrag: Sänk arbetsbelastningen för lärare

Coronakrisen

Senast på torsdagen ska nya stödinsatser vara igång för en hårt prövad lärarkår.

Malmö vill testa tre terminer – ser paralleller med coronakrisen

Treterminssystem

Malmö stad vill bryta upp läsåret i tre terminer på sina skolor – och ser intressanta paralleller med coronasituationen.

Lärarna tvingas jaga in elever till distanslektionerna

Distansundervisning

Elever som inte loggar in, spelar tv-spel under lektionen eller tar med sig videochatten in på toaletten. Det är exempel från ämnesläraren Eva Hjelms och hennes kollegors vardag.

Undersökning: Varannan elev har varit frånvarande

Corona

I län som varit hårdast coronadrabbade har upp till hälften av eleverna varit hemma från skolan, visar en granskning av SVT.

Ljusdal sparar på skolan – drar in 100 tjänster

Nedskärningar

För att spara pengar planerar Ljusdals kommun att mitt under coronakrisen minska antalet anställda inom skolan och förskolan.

Debatt

”Hjälp skolpersonal att hantera radikalisering”

Debatt

”Det är viktigt att ge skolor och skolpersonal kunskap om vilka tecken en ung person som håller på att radikaliseras visar upp”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Här är magister Fridolins nya liv som lärare: ”Ringrostigt”

Intervju

Så ser Gustav Fridolins nya liv som lärare ut. ”Det var lite ringrostigt i början”, säger han när Skolvärlden hälsar på som första media.

Skolverkets tre scenarier inför höstterminen

Coronaviruset

Lärare kan tvingas välkomna nya gymnasieklasser på distans. Det är ett av Skolverkets framtidsscenarier.
– Jag får ont i magen när jag tänker på det, säger svenskläraren Filippa Mannerheim.

Debatt

”Lagförslaget om distansundervisning är redan föråldrat”

Debatt

”Låt utbildning via fjärr- och distansundervisning fortsatt få vara en möjlighet för Sveriges elever och lärare. Inte bara vid pandemier, utan även när normalläget är tillbaka”, skriver Peter Wilcke, verksamhetsansvarig på NTI-skolan.

Kommentera

Så påverkas syv av coronakrisen: ”Finns en stor oro”

SYV

Studie- och yrkesvägledare berörs hårt av coronapandemin. De som är friska och hoppar runt på flera skolor befinner sig en tuff situation, menar studie- och yrkesvägledaren David Spak.

NPF-elever hårt drabbade av krisen: ”Tuffaste situationen någonsin”

NPF

Coronakrisen har slagit hårt mot elever med NPF, enligt en ny rapport. 

Ny studie: Barn kan smitta lika mycket som vuxna

Corona

Barn som smittats av coronaviruset kan vara lika smittsamma som vuxna, uppger SVT och hänvisar till en ny tysk-brittisk studie som bygger på testresultat från Berlin.

Den avlidnes lärarkollegor: Varför skyddas vi inte?

Corona

Lärare på Stocksundsskolan som mist en anställd till covid-19 är oroliga för smittspridning.
– Det är jobbigt att gå till arbetet, säger en av dem till Skolvärlden.

Lärare avled i covid-19 – personalen stöttas i sorgen

Corona

På Kågeskolan i Skellefteå har en av de lärare som testat positivt för corona avlidit. 

Hovrätten: Försenat stöd är diskriminering

Särskilt stöd

Hovrätten fastställer domen som säger att Malmö stad ska betala 20 000 kronor till en elev i diskrimineringsersättning.

”Integrera sex- och samlevnad i alla ämnen”

Debatt

”Flera kvinnojourer flaggar för att kvinnor och barn utsätts för våld och sexualbrott som följd av corona-isoleringen. Låt utbildning vara nyckeln till att få ett stopp”, skriver gymnasieläraren Cajsa Blekemo.

Kommentera

Här får lärarna själva välja om de vill arbeta hemifrån

Corona

Coronapanedemin har delat upp lärarkåren i två läger: de som vill jobba hemifrån och de som vill fortsätta skolundervisningen som vanligt. Inom gymnasie- och vuxenutbildningen i Borås får lärarna själva välja.

LR: Regeringens beslut är en arbetsmiljörisk för lärare

Coronakrisen

”Flexibilitet” säger utbildningsminister Anna Ekström om att öppna för distansundervisning i grundskolan. ”Arbetsmiljörisk” menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

”Bevara mångfalden i svensk folkbildning”

Debatt

”Slopat mobilitetsstödet hotar folkhögskolors överlevnad och i förlängningen en levande landsbygd, utjämning av utbildningsklyftor, samt riskerar att en lång tradition av kunskap går förlorad”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Debatt: ”Lärarförbunden har spelats ut mot varandra”

Debatt

”Hur de två förbunden skall kunna samla alla lärargrupper under ett tak utan inbördes löne- och revirstrider och glömma det förflutna är en gåta”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera
Likvärdighet

Per Kornhall: Den här utredningen säger det självklara

Likvärdighet

Skolexperten Per Kornhall om Björn Åstrands utredning för en likvärdig skola: ”Låt oss fatta dessa beslut så vi kan börja ha lite ordning och reda i skolan.”

Förslaget: Slut med kösystem till populära skolor

Förslag

Idag lämnades utredningen om likvärdig skola till regeringen.
– Staten måste ta ett större ansvar, säger utredaren Björn Åstrand.

Debatt

”IT och heltäckande läromedel är chanslösa mot läraren”

Debatt

”Även när det kommer till distansundervisning behövs en lärare som leder arbetet. Läraren är och förblir den centrala och mest behövliga aktören i all skolans undervisning”, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

Norges skolor öppnar – facket kritiskt till riktlinjerna

Corona

De norska skolorna öppnar igen, men frågetecken kvarstår kring formerna.

Fler vill bli lärare i coronatider

Utbildning

Fler har sökt till lärarutbildningen i höst, visar nya siffror från UHR. 

L: Inför nationella priolistor för alla lärare

Politik

Landets hårt prövade lärare och måste avlastas under coronakrisen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Distansundervisning

Oro bland lärare: Mer distansundervisning efter krisen

Arbetsmiljö

När coronakrisen har lagt sig kommer flera skolor att fortsätta med den digitala undervisningen. Det tror Marcus Larsson, lärare och engagerad i tankesmedjan Balans.

Kommunens plan: Fortsätta undervisa på distans efter krisen

Digitalt

I Huddinge planerar man att fortsätta med distansundervisningen även efter coronapandemin. 

Coronakrisen drabbar SFI hårt: ”Förödande”

SFI

Utmaningarna inom SFI är stora och många lärare oroas över följderna av coronaviruset.

Föräldrar som corona-trotsar skolplikten riskerar böter

Corona

I Ekerö hålls friska elever hemma av oroliga vårdnadshavare. Nu hotar kommunen med vite.
– Föräldrar försämrar chansen för sina egna barn att klara skolan, säger en lärare.

Antalet skyddsombud inom LR växer

Skyddsombud

En kartläggning visar att Lärarnas Riksförbund har fler skyddsombud i dag än för åtta år sedan. 

SPSM efter stor skolenkät: Vi måste fånga de elever som faller

Debatt

Pandemin innebär en upp och nervänd värld för barn och ungdomar, och elever som redan innan krisen hade behov av stöd är en riskgrupp. Det skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens generaldirektör Fredrik Malmberg.

Kommentera

Skolan tillverkar visirhållare till äldrevården i coronakrisen

Teknik

På Jämtlands gymnasium finns fem 3D-skrivare som eleverna vanligtvis använder i undervisningen. Nu används skrivarna i stället för att skapa visirhållare till äldrevården.

Läraren: ”Vår arbetsbörda under corona är övermäktig”

Arbetsvillkor

Sjukskrivna kollegor, vikariebrist och undervisning för elever såväl i klassrummet som hemma tär på lärarna i grundskolan.
– Det är som att vi ska vara någon sorts evigt fungerande maskiner, säger läraren Hanna Hermanson.

Fotbollsstjärnornas nya plan – ska bli lärare: ”Inspirerande”

Lärarutbildning

Samtidigt som de spelar fotboll på elitnivå håller Malin Winberg och Viktor Elm på att utbilda sig till lärare.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons