riksdagen_full
Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagsförvaltningen
Lön

Stormöte om lärarlöner idag

Regeringen, fackförbunden och arbetsgivarna träffas idag för att diskutera höjda lärarlöner. Från och med nästa år ska staten bidra med 3 miljarder årligen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kallar mötet för starten på en ”nationell samling” för läraryrket, där deltagarna ska sätta en form för fortsatta samtal och staka ut en väg framåt mot höjda lärarlöner. I en debattartikel i Aftonbladet idag skriver han och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, att syftet med satsningen är att höja läraryrkets status och förbättra resultaten i skolan. Och de vill att fler lärare än de som omfattas av karriärstegsreformen ska få högre lön.

”Lärare ska känna sig värdesatta av samhället, och de ska också kunna utvecklas och ha karriärmöjligheter inom läraryrket. Genom att satsa på lärarnas löner gör vi en framtidsinvestering som är en viktig pusselbit för hur vi ska stärka utbildningssystemet i sin helhet och göra både lärarutbildning och läraryrket attraktivt” skriver de.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson betonar inför mötet vikten av att regeringen säkerställer att de statliga pengarna verkligen når fram till lärarna.

– Den statliga satsningen får inte bli en ursäkt för huvudmännen att slippa satsa pengar, säger han.

Han se också fram emot en diskussion om stärkt fortbildning och kompentensutveckling, där han menar att kommuner och friskolor svikit sitt ansvar.

Som en del i dialogen med parterna vill ministrarna också reda ut hur staten kan stötta huvudmännen så att lärarna får mer tid till undervisning och mindre till administration.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm