Första mötet

”Frågan är hur lönesatsningen ska ske”

Det första mötet för den nationella samlingen kring läraryrket handlade som utlovat om lärarlöner.
– De utlovade 3 miljarderna ska användas till lön, säger Lars Hallenberg, kanslichef på Lärarnas Riksförbund. 

Lars Hallenberg var en av deltagarna på mötet.

– De hade inget friskt förslag att presentera, men det vi var överens om var att det handlade om pengar till lärarlöner. Ska vi lyckas höja attraktiviteten i läraryrket så är det lönen det måste handla om, och det är vi överens om, säger han.

I en debattartikel i Aftonbladet, underskriven av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, lät det som att de 3 utlovade miljarderna inte bara skulle gå till lön, utan även till kollegialt lärande, fortbildning och karriärmöjligheter för lärare. Men så ska det alltså inte bli?

– Det fanns inte på agendan som jag uppfattade det, de här pengarna ska användas till lön, inte till kurskostnader, säger Lars Hallenberg.

Syftet med mötet var att diskutera formerna och den fortsatta processen för hur målet om höjda lärarlöner ska nås.

– De hade med sig vissa grundläggande funderingar och vi hade också med oss funderingar, men det vi sa på mötet var att nu lyssnar vi på varandra. Vi har bokat ett nytt möte den 11 mars. Till dess ska vi ömsesidigt överväga vad vi har sagt och ha med oss lite förslag och tankar. Den stora frågan är hur lönesatsningen ska kunna ske. Hur är det bäst att gå tillväga, hur ska man agera mot huvudmännen och hur skapar man ett system som fungerar även gentemot friskolorna?

Sades det något om att lönesatsningen ska nå alla lärare?

– Jag kan vare sig bekräfta eller förneka om alla lärare ska få del av pengarna.

Innan ert möte hölls ett motsvarande möte med SKL och Almega, vet du något om hur det mötet gick?

– Nej, det var inget vi berörde. 

Kommentera