© 2015 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

Lina Axelsson Kihlblom

| Foto: Anna-lena Ahlström
Inkludering

”Superrektorn” vann pris på QX-galan

Rektorn Lina Axelsson Kihlblom har kämpat för rätten till sin könsidentitet och blivit känd som ”Superrektorn” i dokumentärserien ”Rektorerna” på SVT. Nu har hon även fått pris för årets bok på QX-galan.

– Sexuell läggning och identitet är tyvärr väldigt laddat och skamfyllt. I boken har jag försökt visa hur det är att leva i den problematiken, men också att det kan bli bättre. Att få pris för det har en enorm betydelse för mig, säger Lina Axelsson Kihlblom, som förutom att vara författare är grundskolechef på Haninge kommun och sitter i skolkommissionen.

Boken ”Kommer du tycka om mig nu?” (Gothia Fortbildning) kom hösten 2015 i samband med att Lina Axelsson Kihlblom berättade om sin könskorrigering i SVT:s ”Skavlan”. Den handlar om det utanförskap hon själv upplevt – men lyckats vända till en kamp om rätten till sin identitet.

Lina Axelsson Kihlblom berättar att hennes bakgrund har spelat stor roll för hennes syn på inkludering i skolan.

– Framförallt har den påverkat min syn på det ansvar som chefer och vuxna har. Om personal- och elevgrupper släpps fria leder ofta gruppdynamiken till att de som är annorlunda slås ut. Det börjar många gånger med nyanlända eller personer i gayvärlden. Då behövs någon som tar ansvar – inte minst i skolan, säger hon.   

Hur kan man som lärare agera i klassrummet för en bättre inkludering?

– Ibland tar vi för givet att eleverna känner till att det är okej att vara homosexuell eller transperson, men utan att egentligen säga det själva. Men det vi inte säger och inte visar, det känner inte barnen till. Därför är det viktigt att vi pratar om normativa gränser och skillnader. Det sitter ofta någon i varje klass som är något annat än heteronormativ. De måste få veta att det är okej att vara annorlunda.  

Nu jobbar Lina Axelsson Kihlblom med fler böcker. 

– Att producera en bok från ax till limpa var otroligt roligt. Nu har jag tre olika projekt på gång, men jag kan tyvärr inte säga något mer om det. Vi får se vad det blir, kanske blir det bara en tummetott.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm