marinaventuri

På Madesjöskolan råder totalt mobilförbud, det gillar SO-läraren Marina Venturi.

Studiero

Totalt mobilförbud hjälper osäkra lärare

Eleverna skickade flera hundra snapchats om dagen. De missade lektionstid och det uppstod konflikter som lärarna fick ta tag i. Nu fyller det totala mobilförbudet två veckor.
–  Det blir ju mycket lugnare, säger SO-läraren Marina Venturi.

 

I dag har fyra av tio elever i mellan- och högstadiet totalt mobilförbud i skolan, enligt en undersökning med 1 200 elever.

Högstadieläraren Marina Venturi har haft mobilförbud på sina lektioner i tre år och tycker att det fungerar bra.

– De flesta elever tycker att det är skönt, de slipper telefonen en stund, säger Marina Venturi, SO-lärare på Madesjöskolan i Nybro.

Det var appen Snapchat som fick bägaren att rinna över. Rektor Heinz Reidvik berättar att elever kunde skicka flera hundra meddelanden om dagen.

Med Snapchat kan användaren skicka egna bilder och filmer – som inte sparas. Det innebär också att det uppstod en hel del konflikter som lärarna fick ta hand om efter lektionerna.

– Och du vet ju själv, tittar du på mobilen i en minut så har du ju tappat tråden, säger Marina Venturi.

Sedan två veckor råder därför strikt mobilförbud på lektionerna. Elever som ändå har med sig sin telefon får gå och lämna den på expeditionen – och riskerar därmed att få sen ankomst.

­– En del lärare har svårare att stå emot eleverna så vi bestämde att det inte är okej överhuvudtaget, säger rektor Heinz Reidvik.

Även föräldrarna rapporteras vara positivt inställda.

– Nu gäller det verkligen att stå fast och att alla gör det och att vi hjälps åt med dem som har svårare att sätta ner foten. Men hittills har det gått bra, säger Marina Venturi.

Kommentera