franvaro-anna-ekstrom
Corona

Undersökning: Varannan elev har varit frånvarande

I län som varit hårdast coronadrabbade har upp till hälften av eleverna varit hemma från skolan. Granskningen, som SVT Nyheter genomfört, oroar utbildningsminister Anna Ekström:
– Jag tror att vi kommer få ägna de kommande åren till att fylla de kunskapsluckor som har uppstått. 

I en granskning som SVT Nyheter publicerar idag framgår det att mer än hälften av alla elever, i de län som varit hårdast drabbade av corona, har varit hemma från skolan under perioden innan påsk. Att så många barn varit frånvarande tror utbildningsminister Anna Ekström kan få konsekvenser framöver: 

– Det är verkligen inte bra. Det är viktigt för barn att gå till skolan, samtidigt har vi tuffa restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Vi ska ju vara hemma om vi har minsta lilla symtom. Om det är det som den här frånvaron beror på då är det bara bra, eftersom det är ett sätt att minska smittspridningen. Men det är klart att det inte är bra för barnen att inte gå i skolan under lång tid, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Att föräldrar håller sina barn hemma under perioden på grund av rädsla för sjukdomen kommenterar Anna Ekström på följande vis:

– Jag kan verkligen förstå att man är orolig och att det här är en sjukdom som många är rädda för. Men det är viktigt att gå till skolan och följa myndigheternas råd. I Sverige så vet vi att de barn som inte går till skolan förlorar på det. 

Hon understryker även att rektorer har viktig roll för att se till att barn kommer till skolan. 

– Det är en svår och viktig uppgift för rektor att hålla upp närvaron även under den här tiden. Vi har gjort det möjligt för rektorer att ordna distansundervisning också i skolor som man håller öppna. Just för att man ska kunna hålla kontakten med skolan och inte komma efter. 

Anna Ekström säger att problemet med den höga frånvaron kan lösas genom att barn får studera på lov och helger gör att fylla i kunskapsluckorna. 

– Vi har ökat möjligheten att flytta på ämnen och flytta på undervisning. Har skolan varit stängd kan man faktiskt plugga på sommarlovet och lördagar och söndagar framöver, säger hon. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm