DEBATT

Valresultatet kräver att vi tar läraruppdraget på allvar

DEBATT Det land vi vaknar upp till idag kräver att vi lärare måste ta vårt uppdrag på största allvar. Vi måste arbeta hårt med den demokratiska värdegrund som ska genomsyra allt arbete vi gör, varje dag. Det handlar om att varje dag arbeta med mänskliga rättigheter, allas lika värde och visa att kärleken alltid vinner över hatet, skriver lärarstudenten Lina Holmqvist.

Jag har alltid ansett att läraryrket är ett av de mest betydelsefulla uppdragen som finns i världen. Det var därför jag bestämde mig för att bli lärare när jag var 17 år. För fyra år sedan började jag studera på lärarutbildningen. Samma höst kom Sverigedemokraterna in i Sveriges riksdag.

Det var många som sa att det bara var missnöjda vita äldre män på landsbygden som har röstat på Sverigedemokraterna. De är inget hot, de kommer inte påverka vårt samhälle sa många då. Sedan dess har rasister och nazister demonstrerat och härjat fritt på våra gator. De hotade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp och de knivhögg feminister och antirasister under ett kvinnodagsfirande i Malmö. I Europa får rasister, nazister och fascister mer och mer makt i parlamenten. Igår fick de större makt i vårat parlament när de fick 13 procent i Sveriges riksdagsval. Listan kan göras längre, men allt det vet ni redan. Vilka är dessa människor som hyser ett sådant hat mot allas lika värde och mänskliga rättigheter? Är det fortfarande bara de vita medelåldersmännen på landsbygden som är missnöjda? Nej, när 13 procent av Sveriges befolkning har röstat på ett parti som har ursprung ur fascistiska och nazistiska organisationer så är inte bara rasismen någonstans där borta, den är här mitt bland oss.

Det är här som läraryrkets otroligt viktiga uppdrag kommer in. Lärarnas uppdrag är att utbilda och fostra dagens ungdomar som är morgondagens framtid. Jag vet att alla ni lärare där ute arbetar hårt varje dag, att ni går på knäna med låga löner och har stora administrativa bördor. Ni har långa arbetsdagar och ni stressar över att alla era elever ska bli godkända. Ni är fantastiska och ni har världens viktigaste jobb.

Det land vi vaknar upp till idag kräver att vi lärare måste ta vårt uppdrag på största allvar. Vi måste arbeta hårt med den demokratiska värdegrund som ska genomsyra allt arbete vi gör, varje dag. Det handlar om att varje dag arbeta med mänskliga rättigheter, allas lika värde och visa att kärleken alltid vinner över hatet. Framförallt måste vi lära dem att det inte finns något ”vi och dom”. Det finns bara vi. Vi bor på jorden tillsammans, vi är här tillsammans för att förvalta den inte för att hata eller stänga ute vår granne.

Men allt detta vet du ju redan, viktiga lärare. Jag vill bara peppa er alla att fortsätta kämpa för de demokratiska värdena och att ni är så fruktansvärt viktiga för Sveriges framtid och det samhälle vi ska leva i. Idag går jag sista året på lärarutbildningen och jag är enormt redo att komma ut i skolan och vara en del av Sveriges lärarkår som skapar framtidens antirastiska demokratiska medborgare som förstår innebörden av mänskliga rättigheter. 

Lina Holmqvist
Lärarstudent

Kommentera