Debatt

”Varför frågar ingen Ulf Kristersson vad han menar med ’bättre’?”

Ulf Kristersson

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

| Foto: SVT

Det hettade till flera gånger i söndagens partiledardebatt, men jag tänker hålla mig till delen när skolan debatterades då det är ett område där jag ser mig själv som någorlunda insatt, något man dessvärre inte kan säga om politikerna som debatterade. Partiledarna åt höger i allmänhet och i detta fall, Ulf Kristersson i synnerhet.

Det första som jag vill uppmärksamma er på är hur Ulf Kristersson tillåts att stå och ljuga i direktsändning. Mig veterligen vill inte Socialdemokraterna eliminera alla Sveriges friskolor, utan begränsa möjligheterna att göra vinst på skattebetalarnas, elevernas och kvalitetens bekostnad. Det handlar nämligen först och främst inte om att vara emot valfrihet utan att ändra på premisserna.

Högern försöker med näbbar och klor tillskriva ett narrativ som helt enkelt inte stämmer vilket är ohederligt. Det är däremot en fungerande skrämseltaktik som används för att försöka övertyga väljarna om att de som är emot vinstuttag också är emot att deras barn inte ska ha möjlighet att byta skola om de exempelvis inte trivs eller blir mobbade.

Det andra som är beklämmande med Ulf Kristerssons uttalande om skolan är hur han pratar om skolföretagens vinster. Han säger under debatten att ”om man gör något bättre än någon annan blir det ett överskott”.

Att ingen av programledarna då stoppar honom och ifrågasätter hans uttalande får mitt redan för höga blodtryck att slå i taket. Jag har full förståelse för att frågan om skolsystemet är både mångfacetterad och komplex men (ja, här finns ett tydligt men) att han får tillåtas uttala sig så på bästa sändningstid utan invändning är oacceptabelt.

För vad menar Ulf med att friskolor gör någonting ”bättre”?

Allt det jag räknar upp är nämligen konstaterade konsekvenser av det marknadsbaserade skolsystemet som vi har. Att det är frågor som lämnas obesvarade är upprörande och är frågor som jag inte tror att jag är ensam om att vilja att Ulf Kristersson ska besvara.

Tilde Jansson, legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap och svenska

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera