”Kunde jag spå in i framtiden hade jag sagt att AR är utbildningsväsendets nästa stora grej”, säger Anders Enström som tilldelas Guldäpplet 2022.
Anders Enström, förstelärare i digitalisering, lärare i MA/NO/TK på Lärande Grundskola Skapa i Huddinge.
Pernilla Andersson, lärare och verksam på ekonomiprogrammet, Eksjö gymnasium.
Martin Howe, förstelärare, mellanstadielärare på Paradisskolan och utvecklare Borlänge kommuns skolor.
Juryns Särskilda Pris
Anders Enström, innovativ NO-lärare i Huddinge, är årets vinnare av Guldäpplet.
– Ett mål jag har är att eleverna ska längta tillbaka till skolan när de går hem, säger han.
Anders Enström hyllas för att han sätter ämnena i en verklig kontext och för sin strävan att göra ämnena konkreta och kreativa.
– Det känns hedrande och så klart jätteroligt att inte bara eleverna utan även andra uppskattar det arbete man har gjort, att det synts. Ett mål jag har är att eleverna ska längta tillbaka till skolan när de går hem.
I undervisningen använder han lektionsmetoden ”aktivera, utforska och tillämpa”.
– När du startar ett nytt arbetsområde kan du lägga fram en mattebok och säga ”läs”. Men jag väljer hellre något som aktiverar eleverna. Vi håller på med ett avsnitt om vinklar i geometrin då eleverna får ett flygfoto över området där Big Ben finns. Sedan får eleverna på bilden rita alla geometriska figurer de kan hitta på byggnaderna, för att därefter gå ut och fotografera geometriska figurer och vinklar.
– Till sist pratar vi om allt. Att i ett första steg aktivera i stället för att överösa med fakta tror jag stenhårt på.
Anders Enström är högst medveten om vilka appar och spel som ungdomar uppskattar, vilket han också tar fasta på. Omåttligt populära Minecraft stod i fokus i ett projekt där eleverna fick skapa en egen stadsmiljö.
– När Sätra centrum skulle byggas om fick mina elever bygga hur de ville att centrumet skulle se ut – i Minecraft. Jag skrev ut alla förslagen i en 3d-skrivare som sedan ställdes ut på dåvarande Folkets hus. Folk som kom förbi fick rösta på sina favoritalternativ. Eleverna löste uppgiften jättefint.
Finnes det fler spel/appar som elever stimuleras av?
– Tiktok, haha. Efter en tids fundering kom jag på idén ”vi gör en Tiktok Challenge”. Med hjälp av Tiktok skulle eleverna, som inte behövde lägga ut filmerna, på 30 sekunder förklara surt och basiskt och varför det är viktigt att känna till det och PH-värden.
I upp emot 15 år har IT haft en framträdande roll i Anders Enströms klassrum. Han säger att han hämtar mycket inspiration från andra, inte minst eleverna.
– Jag ser vad eleverna har för möjligheter med sina digitala verktyg. Dessutom är jag med i en grupp om tio-tolv personer @adeinsweden som inspirerar och lär varandra om vad man faktiskt kan utföra med digitala verktyg.
För Anders Enström är alla elevers rätt att lyckas oavsett förutsättningar viktigt. Han förklarar att han tror på att lyfta styrkor.
– I svensk skola fokuserar vi oftare på att träna på svagheter. Lyfter vi styrkorna får eleverna självförtroende. Förutom det anser jag att vi ska låta digitala hjälpmedel hjälpa eleverna att komma framåt. Om du har svårt att skriva finns dikteringsfunktioner där du kan tala in texten som enheten skriver ut. Det är unikt och du måste ändå lära dig var du ska sätta punkt och ha stor bokstav. Använd den digitala tekniken för att alla ska lyckas.
I Skolvärlden tipsade Anders Enström tidigare i år andra lärare om appen Jigspace som bygger på AR (förstärkt verklighet). Han nämnde då att han bland annat byggt periodiska systemet och hjärtat.
– Kunde jag spå in i framtiden hade jag sagt att AR är utbildningsväsendets nästa stora grej. Den kommer bli gigantisk, för nu kan du plötsligt gå från abstrakt till väldigt konkret. Jag tror att den digitala världen i skolan om 5–10 år kommer innehålla både AI (artificiell intelligens), AR och VR (virtuell verklighet). Ingenting kan stå emot den utvecklingen, säger han.