arbetsmiljoverket2

Arbetsmiljöverket gör en annan bedömning än facket.

| Foto: Mostphotos och Andreas Hillergren
Corona

Arbetsmiljöverket häver skyddsstoppet i Lund – ”Vi är förvånade och besvikna”

Det skyddstopp som Lärarnas Riksförbunds skyddsombud lagt på Polhemskolan i Lund hävs av Arbetsmiljöverket.
– Vi anser fortfarande att det är oklokt att 1 000 personer ska åka till skolan, säger huvudskyddsombudet Robert Jivegård.

På måndagen skulle elever och lärare på Polhemskolan i Lund återvänt till skolan efter att ha inlett terminen på distans. Lärarnas Riksförbund förhindrade detta genom ett skyddsstopp med hänvisning både till smittspridning och till lärarnas arbetsbörda, vilket Skolvärlden rapporterat om tidigare. Men nu häver Arbetsmiljöverket stoppet och undervisning på skolan införs från och med onsdagen.

Robert Jivegård
Robert Jivegård

– Vi är besvikna över utfallet. Vi anser fortfarande att det är oklokt att 1000 personer ska åka till skolan där det är mycket svårt att hålla avstånd, säger Robert Jivegård, kommunombud och huvudskyddsombud på LR Lund.

1 000 personer blir det då samtliga 2 500 elever och 200 personal inte kommer att vistas på skolan samtidigt. Smittskydd Skåne rekommenderar att en tredjedel av eleverna på gymnasiet undervisas på plats. På så vis ska man kunna följa rekommendationerna för att minska smittspridning. På Polhemskolan i Lund innebär det att en tredjedel av varje klass undervisas i klassrummet, medan två tredjedelar sitter hemma och följer lektionen på distans.

Det är en modell som Robert Jivegård menar lägger en tung börda på lärarna.

– Arbetsmiljöverket anser att vi i och med det har glesat ut tillräckligt på skolan. Och sett ur perspektivet att skydda personal från smitta kan det vara så att det här är en bra lösning. Men pedagogiskt är det inte det, säger han.

Enligt ett rullande schema ska de första tio eleverna på klasslistan undervisas på plats en vecka, nästa vecka kommer nummer 11–20, och veckan efter det kommer resten av klassen. Läraren befinner sig på skolan varje dag och undervisar samtidigt eleverna som är i klassrummet, och de som befinner sig hemma.

– Det blir väldigt svårt att undervisa på det sättet. Det är ingen modell vi använt tidigare, och lärarna är förvånade och besvikna över ställas inför den här situationen. Det finns en oro över att gå tillbaka till arbetsplatsen, säger Robert Jivegård.

LR:s förslag var att gymnasieskolorna i Lund skulle fortsätta bedriva undervisning på distans fram till sportlovet, för att därefter kunna utvärdera smittläget. Man har också varnat att fler skyddsstopp kan bli aktuella på andra skolor.

Kan det fortfarande vara aktuellt, eller har Arbetsmiljöverkets agerande stängt den dörren?

– Målet i sig är ju inte att lägga skyddsstopp, utan en god och säker arbetsmiljö. Men vi får se hur situationen på de olika skolorna ser ut. Vi gör kontinuerliga bedömningar av läget, säger Robert Jivegård.

Kommentera