Skolattacken

Eleven åtalas för dubbelmord på lärarna

Malmö Latinskola

Eleven som åtalas för dubbelmord på lärarna på Malmö Latinskola kan bli den första 18-åringen som döms till livstids fängelse i Sverige.

| Foto: Andreas Hillergren
Detta har hänt
  • Vid 17-tiden den 21 mars när de flesta lämnat Malmö Latinskola för dagen går en 18-årig elev till våldsam attack mot två kvinnliga lärare. Därefter ringer han själv SOS och berättar vad han gjort.
  • 17.12 får polisen larm om ”pågående dödligt våld” och tio minuter senare grips förövaren på tredje våningen i anslutning till de två svårt skadade lärarna, båda i 50-årsåldern. Polisens insatsstyrka beslagtar flera tillhyggen.
  • De båda lärarna rapporteras avlidna senare under kvällen.
  • I väntan på åtalet har 18-åringen suttit på häktet i Malmö på sannolika skäl misstänkt för två mord. I förhör har han erkänt dådet, beskrivit förloppet och även redogjort för sina motiv, fakta som i dagsläget är okända utanför utredningen.

Den 18-årige eleven som attackerade två lärare i 50-årsåldern med yxa och kniv på Malmö Latinskola åtalas för dubbelmord.
Rättegången börjar den 20 juli och flera elever och lärare kommer få avbryta sommarlov och semestrar för att vittna.

Det var eleven själv som den 21 mars ringde SOS Alarm och berättade att han dödat två lärare och väntade in polisen på en toalett på tredje våningen i skolbyggnaden.

Åklagaren Johanna Liljeblad berättar för TT att polisen i närheten av den 18-årige elevens gömställe hittade två mycket allvarligt skadade kvinnliga lärare. Den ena visade livstecken, men båda dödförklarades senare på sjukhus.

Attack med kniv och yxa

Förundersökningen visar att 18-åringen först attackerade den ena läraren med kniv och yxa. När den andra läraren kom dit attackerades också hon med en yxa.

– Så som jag har förstått det har de försökt skydda sig och avvärja attacken. Utredningen visar att det andra offret har försökt fly, men inte lyckats, säger Johanna Liljeblad till TT.

Både åklagaren och 18-åringens försvarsadvokat, Anders Elison, beskriver gärningsmannen som samarbetsvillig under den långa polisutredningen.

– Han är hörd flera gånger under förundersökningen och han har berättat fylligt om den här händelsen och vad det är han har gjort, säger Johanna Liljeblad.

”Helt slumpmässigt”

Men själva motivet vill ingen av dem gå in på. Att två lärare blev offer ska vara av en slump. 18-åringen hade lika gärna kunnat attackera elever eller annan skolpersonal.

Försvarsadvokaten svarade så här på frågan om hans klient varit ute efter att attackera lärare:

– Ett blankt nej på det. Det var helt slumpmässigt, det kunde lika gärna varit en elev som drabbades, säger Anders Elison till TT.

Anders Elison poängterar att 18-åringen haft en tuff tid innan dubbelmordet.

– Han mådde psykiskt väldigt dåligt och hade starka självmordstankar, säger han.

Ville provocera polisen

18-åringens plan var att utföra ett våldsbrott och provocera polisen så starkt att han skulle bli skjuten.

– Han hade sådana tankar. Hans avsikt var att inte själv komma levande från Latinskolan, säger Anders Elison till TT.

Varför 18-åringen valde att gå till attack just på Malmö Latinskola ska han redogöra för under rättegången som startar den 20 juli och pågår under fyra dagar.

Kan bli livstids fängelse

Han har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som visat att han kan ha lidit av en psykisk störning. Om han döms i tingsrätten kommer han få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning efteråt.

Eleven kan bli den första 18-åringen som döms till livstids fängelse i Sverige. Vid årsskiftet togs straffrabatten bort för unga myndiga som begår allvarliga brott.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm