Annons
Alexander Skytte och Jiang Millington uppmanar kommunerna att ta sitt ansvar för skola och elever med särskilda behov.

”Kommuner – ta ert ansvar för både lärare och elever med behov”

Publicerad 4 april 2019

Relaterat

Debatt. ”Lärare och föräldrar har samma mål att få varje barn genom skolan med goda skolresultat. Men kommunerna måste ge realistiska förutsättningar för skolan och lärarkåren att arbeta”, skriver Jiang millington och Alexander Skytte i en gemensam debattartikel.

Nu reser sig landets lärare i protest mot neddragningar i skolan. Lärarmarscher i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Jönköping planeras och fler är på gång.

Trots högkonjunktur väljer kommun efter kommun att lägga två helt motstridiga krav på lärarna: sparkrav och krav på ökad undervisningstid och bättre kvalitet i undervisningen.

Tillsammans med lärarna står föräldrar till barn med särskilda behov, som dagligen bevittnar hur lärarna vänder ut och in på sig själva för att ge alla barn det de behöver.

Samtidigt som skolorna möts av besparingar läggs det ut rökridåer. Något samtliga politiker är eniga om är att skolan är viktig att satsa på. Därför går det inte att säga att man ska spara på skolan, det vore ett politiskt självmord.  

Men satsa på skolan kostar pengar, och det är man inte villig att betala för. Därför hävdas istället att kompensation för inflation och centrala löneavtal är detsamma som satsningar, när det istället alltså handlar om årliga budgetuppräkningar, något som görs i alla kommunala verksamheter.

Mer kronor och ören än förra året innebär inte med automatik en satsning, men för den oinsatte låter allt så bra. Oavsett hur vackra ord som används i mål och budgetdokument går siffror inte att mörka. När kostnadsökningarna inte täcks i budgeten kommer nedskärningarna. Och när nedskärningarna börjar att kännas, då söndras den fasad som dolt effektiviseringskraven.

Barnen behöver lärare som har en rimlig chans att göra ett bra jobb.

Dessa effektiviseringskrav drabbar alla elever, men allra hårdast slår det mot de som inte har marginal och förmåga att stå ut med större klasser, mindre uppmärksamhet från de vuxna och som behöver mer stöd och stöttning för att kunna tillgodogöra sig undervisningen. De barn som vill men inte kan sitta still och vänta på sin tur, eller som behöver en extra motor för att avsluta en uppgift eller som inte kan släppa bråket på rasten och försöker göra upp med sin antagonist i klassrummet, de barnen kommer att “förstöra för hela klassen” och de vet att det är det de gör. Många av dem tar själva konsekvenserna genom att till slut vägra gå till skolan alls.

Barnen behöver lärare som har en rimlig chans att göra ett bra jobb. Det är inte barn med ADHD:s fel att de brister i sin exekutiva förmåga och därför inte kan vänta en hel lektion på att få hjälp. Det är inte lärares fel att de inte hinner anpassa efter alla elevers behov och se och ge varje elev uppmärksamhet under lektionen. Både eleven och läraren går hem efter skolan med en klump av ångest i magen över att inte ha kunnat, inte ha räckt till, att inte ha levt upp till vad som förväntas.

När lärarna nu går ut i protester mot huvudmän som sviker lärarkåren och kämpar för en sund arbetsmiljö står vid deras sida de föräldrar till barn som behöver deras professionalism allra mest och som är mest sårbara.

Utan lärares stora engagemang är barnen som faller utanför den allt snävare normalnormen utelämnade. Lärare och föräldrar har samma mål att få varje barn genom skolan med goda skolresultat och väl rustade inför vuxenlivet.

Därför kräver vi tillsammans:

  • Att Sveriges huvudmän tar skoluppdraget på allvar och ger realistiska förutsättningar för skolan och lärarkåren att arbeta.
  • Att de kommunala huvudmännen har tydliga planer för hur de ska möta den enorma lärarbristen.
  • Att huvudmännen följer Skollagen och tar ansvar för de elever som inte når gymnasiebehörighet.

Jiang Millington, förälder, intiativtagare till föräldranätverket Barn i Behov

Alexander Skytte, lärare, initiativtagare till Lärarmarschen

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons