corona
Corona

Lärare isoleras från skola – vistades i samma område som coronasmittad

Skolledningen på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka har beslutat att två elever och en lärare ska stanna hemma efter att ha vistats i samma områden som en coronasmittad person i Finland.
– Det är en bra försiktighetsåtgärd, säger Frida Hagelin, biträdande huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Kungsbacka.

Två elever och en lärare på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka kommun hålls hemma från skolan efter att ha vistats i samma område som en kinesisk turist, med bekräftat coronavirus, i Finland, rapporterar SVT Halland.

Det handlar om elever som går på hotell- och turismprogrammet som har gjort sin praktik på ett hotell i Rovaniemi. Dock rör det sig inte om samma hotell som den smittade vistades på.

– Vi känner oss lugna men vill ändå ta det säkra före det osäkra, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på förvaltningen för Gymnasium och Arbetsmarknad, till SVT Halland.

Frida Hagelin.
Frida Hagelin.

I fredags tog skolledningen beslutet att eleverna och läraren skulle hållas hemma i två veckor när sjukdomsfallet uppdagades. 

– De har inte uppvisat några symptom, varken läraren eller eleverna, säger Frida Hagelin, biträdande huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Kungsbacka och lärare på Elof Lindälvs gymnasium.

Frida Hagelin berättar att skolledningen inte har informerat skyddsombuden mer än det som publicerades på skolans informationsplattform i fredags efter lunch.

– Eleverna har inte varit på skolan sedan de kom hem, utan de har bara varit hemma. Däremot läraren som var och gjorde APL-besök (arbetsplatsförlagt lärande) har varit och jobbat på skolan i tre dagar. 

Hur ser du på beslutet? 

– Det är ett bra beslut, en bra försiktighetsåtgärd. Det känns som ett odramatiskt beslut att man låter läraren vara hemma i två veckor, säger Frida Hagelin och tillägger: 

– Jag har inte hört att det skulle vara något stort snack på jobbet eller att folk är oroliga. Det vore en annan sak om det visade sig att personerna skulle få symptom. Personerna har inte ens varit i samma byggnad som den här smittade personen, utan bara samma område.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm