Arbetsmiljö

Lärarna demonstrerar efter alla nedskärningar: ”Blir så provocerad”

therese Lindberg

Grundskolläraren och LR-ombudet Therése Lindberg blir provocerad av hur politikerna hanterar nedskärningarna i Sundsvall.

Lärarna i Sundsvall har fått nog av alla nedskärningar. Nu planerar de en demonstration utanför kommunhuset.
– Vi måste fortsätta försöka för att någon gång få dem att förstå, säger grundskolläraren och LR-ombudet Therése Lindberg.

”Detta är oacceptabelt”. Grundskolläraren och LR-ombudet Therése Lindberg återkommer hela tiden till de här orden. Bakgrunden är att Sundsvalls kommun efter år av nedskärningar beslutat att ytterligare skära ner 95 miljoner kronor på skolan, som Skolvärlden skrivit om.

– Vi hade en manifestation på nämndmötet i veckan. Och trots att det var mitt på dagen i arbetsveckan kom det väldigt mycket folk. Det var säkert 40–50 personer där, säger hon.

Själv höll Therése Lindberg ett anförande och ett improviserat inlägg i debatten.

­– Jag blir så provocerad när vår skolchef Urban Åström bara står och pratar om att det finns en kostym att passa in i. Vår skola har ålagts att spara 11 procent, det är jättemycket pengar och det finns inget mer att ta av. Det är redan så fruktansvärt slimmat. De kan inte längre säga att det ligger på oss, vi kan inte vända fler stenar och tänka positivt, säger hon.

Hon berättar att politikerna lägger skulden på den stora friskoleetableringen i kommunen. Och så sent som i förra veckan sa barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisa Tynnemark (S) till SVT Västernorrland att sparkraven bland annat beror på att fler barn inom grundskolan väljer fristående huvudmän.

– De måste sluta säga att det är vi som inte tar hand om barnen och att det är därför de lämnar och går till friskolor. De måste rikta det här uppåt till SKR och vidare och inte lägga det på oss.

Therése Lindberg tar också upp problematiken med att dagens skolpengssystem gör så att kommunen tvingas betala extra pengar till friskoleföretagen när den egna skolverksamheten går back, som Skolvärlden också skrivit om förut.

– Hur kan det vara rättssäkert att skriva avtal som dränerar Sveriges kommuner och skolor? Jag är så upprörd och jag är bara en vanlig lärare, men det hamnar i våra knän hela tiden.

– Sundsvalls kommun kan inte ens satsa på skolan. För om kommunen skulle satsa, säg, två miljoner kronor, måste samma summa skickas till friskolorna. Den närmaste tioårsperioden kommer vi aldrig kunna satsa på skolan. Vad säger det om framtida löneförhandlingar? Är det så vi ska konkurrera för att få tillbaka eleverna? Det är som en stor blöt filt, säger hon.

Men hon är inte ensam om att känna uppgivenhet. Under en tid har Facebookgruppen ”På våra bara knän” samlat besvikna lärare som fått ett forum att samarbeta i och nu har även en offentlig systergrupp öppnat, ”På Sundsvalls bara knän”, som de hoppas ska samla både lärare, föräldrar och andra engagerade i kampen. Under parollen med samma namn planerar de nu en demonstration som kommer gå till kommunhuset under nämndens möte tisdagen den 30 november.

– Vi samlas klockan 18 på torget och vandrar upp mot kommunhuset för att tända ljus. Många säger ”vad är det för idé”, men jag vidhåller att vi måste fortsätta försöka för att någon gång få dem att förstå.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm