Sara Malmsten

Sara Malmsten undervisar på gymnasiet i ämnena naturkunskap och samhällskunskap på Polhemskolan i Lund.

| Foto: Andreas Hillergren
Jag är lärare

Sara Malmsten: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Sara Malmsten undervisar på gymnasiet i ämnena naturkunskap och samhällskunskap på Polhemskolan i Lund.
Här berättar Sara om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Därför är jag lärare:

– Jag gillar många sidor av jobbet. Jag gillar det kreativa med att vara lärare, det vill säga att jag får hitta på en massa kul som jag sedan testar på eleverna för att se dem utvecklas. Dessutom utvecklas jag själv hela tiden.

– I andra yrken tycks man kunna landa i ett läge där man känner att man ”kan” jobbet och att man slutar att utvecklas. Det är direkta motsatsen till hur jag upplever mitt jobb. Sedan gillar jag att doppa tårna i ungdomens källa, haha.

Bästa stunden i veckan:

– Det kan vara så mycket: när eleverna lärt sig något utmanande och där jag kunde vara ett verktyg för att de skulle förstå. Givande samtal med kollegor om jobbet, och med elever om deras liv. Det kan även vara när jag bedömt klart en större examination eller lyckats med en större arbetsuppgift. Så skönt efteråt.

Det här skulle jag vilja förändra:

– Jag är ganska nöjd med min situation på min arbetsplats. Jag känner mig lyssnad på och att lärarnas perspektiv är viktigt. I övriga samhället kan det vara annorlunda. Alla har gått i skola och har åsikter, men lärarnas perspektiv kommer dock inte fram så ofta i debatter. Det skulle man kunna förändra.

– Sedan har skolan börjat bli en plats, ja till och med ett verktyg, för att segregationen i samhället förstärks. Det känns som helt fel väg att gå som samhälle. Det är egentligen ingen facklig fråga, utan en politisk fråga, men det vill jag som lärare inte vara en del av. Där behöver politiker och rektorer våga tänka och agera annorlunda.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm