skola_sloja_klassrum

Arkivbild. Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

Politik

Skolverket: Inte tillåtet med slöjförbud i skolan

Enligt Skolverkets bedömning är det inte tillåtet att förbjuda skolelever att bära slöja.
Undervisningsrådet Emelie Högberg menar att ett generellt förbud i skolan skulle strida mot religions- och yttrandefriheten, rapporterar TT. 

I december 2019 fattade kommunfullmäktige i Skurup beslut om att bifalla en motion från Sverigedemokraterna om förbud mot slöja i kommunens för- och grundskolor. 

Naouel Aissaoui, lärare på Prästamosseskolan i Skurup och slöjbärare, berättar i en tidigare intervju med Skolvärlden om vad förbudet har satt för spår i kommunen.

– Jag känner så oerhört många människor som känner sig diskriminerade och som bara vill fly härifrån. Men jag ser inte det som en lösning. Jag vill stanna här, jag ska ingenstans. Jag ska kämpa för mina rättigheter, sa hon då.

– Vi som har en annan kultur kräver inte mycket – bara att människor ska respektera våra rättigheter. Min slöja skadar inte någon och den hindrar mig inte från att jobba som lärare.

Enligt Skolverkets bedömning är det inte tillåtet att förbjuda skolelever att bära slöja. Ett förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten, som regleras i Europakonventionen och regeringsformen, och dessutom mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

– Vi uttalar oss bara generellt. Där anser vi att det inte är tillåtet att införa ett generellt förbud mot att bära slöja i skolan, säger undervisningsrådet Emelie Högberg till TT.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter om man gör det genom lagstiftning och det är riksdagen som har makten att göra det. Men man har i dagsläget inte beslutat om någon sådan lagstiftning, säger hon.

Utbildningsminister Anna Ekström säger i en tidigare intervju med Skolvärlden att hon som minister inte får uttala sig om hur man ska tolka lagen i varje enskilt fall, men rent allmänt så tycker hon att ”man som kommunpolitiker har väldigt mycket viktigare saker att göra än att lägga sig i hur de anställda är klädda”.

– Duktiga lärare som sköter sitt jobb ska ha samhällets stöd och arbetsgivarnas stöd. Med den lärarbrist vi har i svensk skola och den stora betydelsen som lärarna har så tycker jag att det är helt naturligt att de som fått samhällets stora förtroende att bedriva en skola ska fokusera på det som är viktigt, nämligen att undervisningen fungerar bra, sa Anna Ekström då.

Nyhetsbyrån TT har i samband med rapporteringen genomfört en enkät om slöjförbud. I 23 av de 265 kommuner som svarat på TT:s enkät har en motion om slöjförbud väckts efter valet 2018. Bland de sex kommuner som avgjort frågan har fem sagt nej. I Skurup gick förslaget däremot igenom.

TT rapporterar samtidigt om att slöjförbudet i Skurup har lett till att det i dag är många fler flickor som kommer till skolan i slöja än tidigare.

Kommentera