hemarbete

Lärarna borde få ta ansvar och jobba hemifrån den tid som de inte har undervisning med elever, menar Niclas Wahlgren, kommunombud för LR i Karlshamn.

| Foto: Andreas Hillergren, Shutterstock.com
Corona

Efter beskedet om hemarbete för lärare: ”Hoppas rektorerna släpper greppet”

Folkhälsomyndighetens uttalande om att även lärare ska kunna jobba hemifrån är klokt, men LR:s Niclas Wahlgren är skeptisk till att det kommer att följas.
– Jag är långt ifrån säker på att rektorerna kommer att släppa greppet, säger han.

Det var i samband med en presskonferens på torsdagen som Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uttalade sig gällande lärares möjlighet att arbeta hemifrån.

– Givetvis måste man se skolan som en arbetsplats och minska riskerna där så mycket som möjligt och även lärare, när de kan, ska de kunna jobba hemifrån, sa Anders Tegnell då.

Vidare poängterade han att arbetsgivaren har ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar risken för smittspridning.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.

– Var och en har också ett eget ansvar för att stanna hemma när man är sjuk, ha god handhygien och hålla avstånd i fikarum, arbetsrum och andra gemensamma ytor. Hur gör din arbetsgivare för att bidra till att minska smittspridningen?

Uttalandet har fått positiv respons från Lärarnas Riksförbund. Under fredagen publicerade fackförbundet ett inlägg på Facebook där de välkomnar beskedet och skriver att det är något som de arbetat med under hela pandemin.

– Det är positivt absolut, samtidigt är jag är tyvärr lite luttrad och skeptisk till att det skulle bli någon förändring. Jag hoppas att rektorerna släpper greppet, men är tveksam till att det verkligen kommer att bli så, säger Niclas Wahlgren, kommunombud för LR i Karlshamn.

De signaler som han har fått från arbetsgivaren är att det enbart finns möjlighet att jobba hemifrån så länge det omfattar ett begränsat antal lärare.

– Arbetsgivarens starkaste skäl till att lärare inte ska få lägga sin planeringstid hemma är att man är rädd för att det inte ska finnas lärare på plats om det uppstår bråk eller andra oroligheter på skolan. Men vi anser att det argumentet inte håller eftersom eleverna ändå går hem när lektionerna slutat.

Trots att Anders Tegnell vid samma pressträff meddelade att ny vetskap om hur smittan sprids bekräftar bilden av att barn inte är drivande i covid-19-pandemin, och att risken att lärare smittas är mindre än för andra yrkesgrupper, anser Niclas Wahlgren att det mest önskvärda vore en rekommendation om att den som har möjlighet ska genomföra planeringstid och efterarbete hemma. Samt att personalmöten ska hållas digitalt.

Niclas Wahlgren.
Niclas Wahlgren. | Foto: Andreas Hillergren

– Eftersom vi lärare hade sommarlov när Folkhälsomyndigheten gjorde mätningen så sträcker sig rapporten bara från mars till maj, medan mätningarna av andra yrkesgrupper sträcker sig från mars till oktober eller från mars till augusti. Det gör, enligt mig, att den här rapporten är lite dåligt metodologiskt.

Utöver det skilda tidsspannet påpekar Niclas Wahlgren att smittspårning ”är otroligt svårt i skolmiljö”. Dels för att det rör det sig om hundratals personer som interagerar med varandra, dels för att det är en unik miljö som inte finns återfinns någon annanstans i samhället.

– Du kan inte heller dra alla lärare över en kam eftersom vi undervisar barn i vitt skilda åldrar. Även om yngre barn inte är drivande så finns det också lärare som undervisar äldre elever som potentiellt skulle kunna sprida smittan vidare.

Skulle Anders Tegnells uttalande faktiskt leda till att även lärare fick större möjligheter att jobba hemifrån tror han att den största effekten skulle vara en större psykisk trygghet.   

– Alltså att du känner sig respekterad. I debatten som pågår överallt på sociala medier i dag så är det folk som kräks över att de inte respekteras i sitt yrke. Man hindrar krogar från att ha öppet och avråder vuxna från att idrotta i grupper, men det går jättebra att komma till en arbetsplats där det rör sig hundratals personer. Enligt mig blir resonemanget bakvänt och svårt att ta in, säger Niclas Wahlgren.

Slutligen poängterar han att han inte anser att lärare enbart ska arbeta på distans. Men att de däremot borde få ta ansvar och jobba hemifrån den tid som de inte har undervisning med elever.

– Jag tycker det är superviktigt att undervisningen pågår, men för att stoppa smittspridningen så är det viktigt att lärare när det finns möjlighet, exempelvis vid planeringstid och efterarbete, inte behöver befinna sig fysiskt på skolan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm