Jag är lärare

Elina Burger: Därför är jag lärare

Elina Burger puff

Elina Burger undervisar i matematik, NO, teknik, svenska och SO åk 1–7 (just detta läsår enbart i åk 6) Lindbergs skola i Varberg.

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Elina Burger är lärare på Lindbergs skola i Varberg.
Här berättar Elina om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Därför är jag lärare:

– Jag är lärare för att jag tycker om att umgås med barn och ungdomar. Det är ett oerhört privilegium att få vara med under några år i elevernas skolgång och skapa förutsättningar för deras framtid. Att möta eleverna där de är, ta reda på vad som motiverar dem, vad de har för intressen och sedan ta med detta när jag tillsammans med mina kollegor planerar undervisningen – det är så kul. Jag gillar verkligen att samarbeta med alla kollegor på skolan oavsett yrkesgrupp.

– Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för alla elevers motivation, lärande och välmående.

Bästa stunden i veckan.

– När vi har diskussioner i klassrummet om olika slags problemlösning i alla ämnen. Det är alltid någon som tänker på ett nytt, spännande sätt, presenterar en ny lösning eller har en ny fråga som gör att motivationen och lärandet tar fart. Då kan man riktigt känna i luften hur det skapas nya synapser i hjärnan hos eleverna. Jag får gåshud varje gång.

Det här skulle jag vilja förändra:

– Vi måste värna om lärares arbetsmiljö och tid. Det måste finnas tid till att planera, genomföra och analysera undervisningen. Dokumentationsbördan har ökat oerhört. En del behövs, men det finns mycket som borde kunna göras på ett annat sätt.

– Lönen: det ska löna sig med utbildning och erfarenhet. Man ska inte behöva byta kommun för att höja sin lön.

Kommentera