Ukraina

Skolfacken manifesterar mot kriget: ”Ukrainas kamp är även vår kamp”

Lärare fackförbund ordförande

”Vi lärare, både i Sverige och i resten av världen, har ett stort ansvar att förmedla en korrekt bild av den brutala invasionen”, sade LR-ordföranden Åsa Fahlén (till höger) i sitt tal utanför Rysslands ambassad. Här tillsammans med Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet, och Matz Nilsson, Sveriges skolledare.

| Foto: Lars Öhman
Talarlista
  • Lars Ångström, arrangör
  • Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet
  • Matz Nilsson, ordförande Sveriges Skolledarförbund
  • Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund
  • Björn Wiman, kulturchef, DN
  • Simon Norrthon, skådespelare, ordförande i fackförbundet Scen & Film

Skolfacken gjorde på onsdagen gemensam sak och deltog vid manifestationen utanför Rysslands ambassad i Stockholm mot kriget i Ukraina.
– Kriget påminner oss lärare om vårt allra viktigaste uppdrag; att genom kunskap stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, sade LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Åsa Fahlén, Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, och Matz Nilsson, ordförande i Sveriges Skolledarförbund, medverkade vid den återkommande onsdagsmanifestationen. Mötet hålls strax utanför Rysslands ambassad som en protest mot kriget och genomfördes första gången 23 februari, dagen före invasionen.

– Det kändes jättebra att vi kunde göra det här tillsammans utifrån ett skolperspektiv. Vi har hört vittnesmål hur lärare med risk för sitt eget liv protesterar genom att inte tala om de osanningar Putin far med.

Åsa Fahlén möttes av varma applåder när hon tog till orda inför åhörarna:

– Vi står här i dag för att uttrycka vår starka solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Som representant för en lärarorganisation känner jag den djupaste medkänsla med våra systerorganisationer och lärarkollegor i Ukraina. I över två månader har de tvingats fly ifrån bomber och att gå ut och försvara sitt land.

Krigets fasor

Men framför allt, förklarade hon, känner hon stor sorg och ilska över barnens situation. Att barn tvingas bevittna krigets fasor och att själva riskera skadas eller dödas.

DN:s kulturchef Björn Wiman talar. I bakgrunden Johanna Jaara Åstrand, Matz Nilsson, Åsa Fahlén och skådespelaren Simon Norrthon.

– Barn traumatiseras, berövas sin trygghet, och en fungerande skolgång. Barn vars skolor beskjuts och förstörs och vars skolgårdar fylls med gravar. Detta måste få ett slut. Sverige kan bidra med trygghet för de människor som tvingas fly från Ukraina. Vi lärare kommer att göra vårt yttersta för att barnen ska få en fortsatt skolgång, den är otroligt viktig för framtiden.

Åsa Fahlén framhöll skolan och lärarna som särskilt viktiga i oroliga tider, och att kriget påminner lärare om dess allra viktigaste uppdrag; att genom kunskap stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Ju mer kunskaper vi har desto bättre kan vi förstå hur världen fungerar och desto bättre kan vi lära oss ett källkritiskt förhållningssätt och bli medvetna om den desinformation som den ryska regimen ständigt utsätter oss för. Vi lärare, både i Sverige och i resten av världen, har ett stort ansvar att förmedla en korrekt bild av den brutala invasionen och de övergrepp som nu pågår i Ukraina.

”Putins aggressioner måste upphöra”

I slutet av sitt anförande förklarade hon Lärarnas Riksförbunds djupa engagemang.

– Den fackliga rörelsen är en solidaritets- och fredsrörelse. Därför är Ukrainas kamp för fred, självständighet och demokrati också vår kamp. Även om det ibland känns som att orden inte räcker till eller gör någon skillnad måste det vara just orden och dialogen, inte våldet, som leder fram till att kriget tar slut.
– Vårt budskap i dag är starkt och tydligt. Putins aggressioner måste upphöra. Ryssland måste omedelbart lämna Ukraina.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm