mats_aronzon

Mats Aronzon är i dag lärare på Marbäcksskolan i Svedala.

| Foto: Andreas Hillergren
Ny karriär

”Fler borde våga byta yrke i högre ålder”

Efter 25 år som säljare satte sig Mats Aronzon i skolbänken för att bli lärare.
– Att se ett barn knäcka läskoden är mer värt än att göra en miljonaffär. Jag får så mycket mer tillbaka, säger han.

Mats Aronzon

Ålder: 52.

Bor: Oxie i Malmö.

Gör: 1–6-lärare. Arbetar på Marbäcksskolan i Svedala.

Bakgrund: Gick fyraårig teknisk linje i gymnasiet och jobbade som tekniker innan han halkade in på säljbanan. Sålde bland annat datorer och hemelektronik innan han 2010 började på lärarhögskolan i Malmö. Blev färdig lärare 2014.

På fritiden: Umgås med familjen, spelar golf, ägnar sig åt annan idrott.

”Att komma in i lärar-yrket utifrån ger lite distans till kritiken om att lärare har så mycket att göra. Alla har mycket att göra på sina jobb i dag. Jag tror att jag kan vara nyttig som kollega på det sättet; jag kan balansera bilden eftersom jag har annat att jämföra med.

När jag började som säljare var det viktigaste att bygga relationer, men efterhand kom det att handla allt mer om pengar. Ören kunde få en kund att välja en annan leverantör.

Jag har länge varit fotbollstränare för ungdomar och gillat att se dem utvecklas, både fotbollsmässigt och som människor. Att bli lärare har funnits i bakhuvudet och jag har inte ångrat en sekund att jag lämnade säljjobbet för att söka in på lärarhögskolan.

Att ha förmånen att påverka och ge barnen en stabil grund att stå på är en ynnest som är få förunnade. Visst är det mycket att göra i perioder, som nu när jag haft nationella prov med treorna. Men det är ett fritt yrke, så länge du håller dig inom läroplanens ramar. 

Jag gillar också att arbetsdagarna har en så tydlig uppdelning. Barnen är här fram till klockan 14 och då går det i 190. Efter det blir det en annan typ av arbete, med planering, förberedelser, konferenser och annat.

Det är annorlunda att börja som lärare efter att ha bytt karriär vid nästan 50 års ålder, men jag tror att det är bra att ha en lång livserfarenhet med sig. Jag har hunnit bygga upp en annan stresstolerans och dessutom kan jag berätta för barnen om saker jag haft nytta av tidigare i arbetslivet. Det gör det lätt att synliggöra lärandet och motivera dem. 

Jag tycker bilden av läraryrket ofta är felaktig i medier. De flesta lärare gör ett hästjobb och sliter och kämpar och är älskade av sina elever. Som arbetsmarknaden ser ut i dag tycker jag att fler borde våga byta yrke och studera även i lite högre ålder.”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm