bast-samst-nacka

– Det är jätteroligt att vi i Nacka toppar rankingen, säger Kristian Smitterberg.

| Foto: Magnus Glans
Lärarlöner

Här tjänar de mest

Lärarna i Nacka har högst snittlön i Sverige.
– Många tjänar över 40 000 kronor i månaden och en del över 50 000 kronor, säger Kristian Smitter­berg som är ordförande för LR i Nacka.

Lärarna i Stockholmsområdet tjänar mest i Sverige. Av de 25 kommuner med högst genomsnittslön för lärare ligger till och med samtliga i Stockholms län. Högst medellöner utanför Stockholmsområdet har lärarna i Övertorneå, Överkalix och Partille.

– Det är jätteroligt att vi toppar rankningen, men det är ingen jätteöverraskning. Vi och några andra kommuner i Stockholmsområdet har legat i topp länge, säger Kristian Smitterberg.

Varför är det så?

– Det är ingen slump att kommunerna med högst lärarlöner ligger i Stockholms län. Här finns många växande kommuner med relativt god ekonomi. Kommunerna ligger dessutom nära varandra, ofta på pendlingsavstånd. Till det ska läggas att det är stor konkurrens om arbetskraften och goda möjligheter att byta jobb. Allt detta driver upp lönerna, säger Kristian Smitterberg.

Han berättar att Nacka kommun arbetar efter en modell som bygger på en långtgående individuell lönesättning.

– Vi har arbetat hårt för att få den individuella lönesättningen att fungera så bra som möjligt. Det gäller bland annat att få folk att förstå lönemotiveringarna och kräva ordentliga förklaringar och konstruktiva samtal med sina chefer om lönen.

– Jag är övertygad om att vi med den här modellen fått medvetna arbetstagare som vet sitt värde och som inte är rädda för att ställa krav. Särskilt i dessa tider med lärarbrist är det viktigt att man ställer krav.

Skiljer det mycket i lön mellan olika lärargrupper?

– Matematik- och NO-lärare har lättast att få jobb. Det är också de som byter jobb oftast och den vägen får upp sina löner. Här i Nacka är det framför allt modersmålslärare och lärare inom den kommunala musikskolan som har halkat efter. Det kan skilja ganska mycket i lön mellan å ena sidan en matematiklärare på högstadiet och en modersmålslärare å andra sidan.

Hur mycket tjänar de lärare i Nacka som har högst lön?

– Över 50 000 kronor i månaden inklusive karriärlärartilläggen. Det är ganska många som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden.

Hur undviks att det blir en uppdelning i ett a- och b-lag?

– Det har vi redan och det är kommunaliseringen som har skapat den. Nu behövs det en starkare statlig styrning och ekonomiskt ansvar för skolan. Det är först då vi kan få en jämlik skola över hela landet. 

Kommentera