skolmarsch_norrkoping

Daniela Hell, initiativtagare till Skolmarschen i Norrköping.

Skolmarschen

Lärarna demonstrerar i Norrköping: ”Har knutit handen i fickan”

Lärare i Östergötland har tröttnat på kommunernas nedskärningar i skolan. På söndag samlas de i Norrköping för en protestmarsch genom stan. 
– Politikerna måste förstå att de inte kan fortsätta spara på skolan, säger initiativtagaren Daniela Hell.

Mer om Skolmarschen

Skolmarschen samlar lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare, föräldrar och fritidspedagoger i en gemensam demonstration mot nedskärningar i skolan.

Marschen går av stapeln lördagen den 12 och söndagen den 13 oktober 2019 på 12 orter runt om i Sverige: Falun, Lund, Växjö, Stockholm, Karlshamn, Göteborg, Norrköping, Piteå, Trelleborg, Uppsala, Malmö och Strömstad.

I Norrköping är det skolmarsch på söndag, med samling 13:30 i Carl Johans park.

I helgen hålls skolmarscher på flera håll i Sverige. Personal i förskola och skola, föräldrar och allmänhet väntas delta i protester mot att landets kommuner hårdsparar på skolan. 

Daniela Hell och hennes kollegor planerade att åka upp och vara med på marschen i Stockholm men när den ena efter den andra fick förhinder tog de saken i egna händer och ordnade en egen demonstration. 

– Vi ser att många kommuner i Östergötland drar ner på skolan och vi delar en frustration. Till demonstrationen i Norrköping kommer även lärare från Linköping och Finspång, berättar hon.

Hur märks nedskärningarna i verksamheterna? 

– Det handlar framförallt om brist på personal. Speciallärare och andra resurser försvinner. Lärare får klara sig själva i klassrummet och elever med särskilda behov får inte alltid det stöd de har rätt till. Och det är en utveckling vi ser i stora delar av landet, tyvärr. 

Vad kan en skolmarsch åstadkomma tror du?

– Jag hoppas att vi på detta sätt kan belysa problemen och sätta ned foten gentemot politikerna. De måste inse att det räcker nu, det går inte att spara mer på skolan. Sen hoppas jag att vi kan få upp ögonen hos folk som inte förstått att de här problemen existerar. Förvånansvärt många som befinner sig utanför skolans värld verkar inte ha en aning om hur eleverna eller vi som jobbar där har det. 

Tror du att beslutsfattare tar till sig av budskapet?

– Det hoppas jag verkligen. Annars vet jag inte riktigt vad vi ska göra. Lärare, rektorer, studievägledare, förskollärare och assistenter – vi är många som i åratal knutit handen i fickan och kämpat på. Men någon gång tar det stopp. Vi kan inte acceptera fler nedskärningar nu. 

Om du fick tänka fritt och inte behövde ta hänsyn till ekonomiska begränsningar, hur skulle du vilja att skolan var?

– Vi skulle ha mindre klasser och fler vuxna i varje klass. Det skulle finnas mer utbildad personal på alla befattningar, det gäller lärare, assistenter eller rektorer. För alla är lika viktiga och vi måste få förutsättningar till ett bra samarbete. Och om var och en fick göra det som just de är bra på och utbildade till, då skulle eleverna förhoppningsvis få det de har rätt till enligt lag, nämligen bra undervisning och stöd när de behöver.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm