henrik_hedman_sollentuna

Henrik Hedman på Jacobsskolan i Hässleholm är en av initiativtagarna till att bära rött mot nedskärningarna. Men protesten har spritt sig, bland annat till lärarna på Helenelundsskolan i Sollentuna som syns på bilden.

Nedskärningar

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skolvärlden har tidigare berättat om nedskärningarna på skolan i många av landets kommuner, bland annat i Hässleholm. Besparingar som – bokstavligt talat – fick läraren Henrik Hedman att se rött. Sedan en dryg månad tillbaka bär han och en stor del av kollegorna på Jacobsskolan rött varje onsdag.

– Grunden är ju de tunga besparingar och nedskärningar som Hässleholms kommun har beslutat om. Om nu politikerna vill göra det här vill vi inte gå med på det utan att ha visat vårat missnöje. Vi vill i alla fall ha sagt ifrån, säger Henrik Hedman som är en av fyra initiativtagare till protesten.

Inspirationen kommer från USA där de amerikanska lärarfacken klätt sig i rött, förklarar Henrik Hedman.

– Vi fastnade för att det är någonting som alla kan göra och man kan inte heller få något problem med skolledningen för att man har på sig något rött. Sen är känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda ganska mäktig.

Och initiativet har spridit sig över landet. I Facebook-gruppen ”Bär rött mot nedskärningarna!” lägger lärare och skolpersonal från hela landet upp bilder på sig själva när de bär rött. I dagsläget har gruppen drygt 500 medlemmar.

– Det märks att den har fått spridning och att folk känner till det. Häromdagen när jag var inne i mataffären här i Hässleholm och skulle handla sa kassörskan: ”Det är jättebra det ni gör”, säger Henrik Hedman.

Vi är nu i en tid när vanliga förhandlingar inte räcker.

Som huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Hässleholm är Henrik Hedman själv fackligt engagerad och facket har också ställt sig bakom protesten han har initierat. Henrik Hedman önskar dock att det var facket som startat och drivit protesten.

– För att det här verkligen ska få ett riktigt tryck så är det fackföreningarna som måste ta sig en allvarlig funderare på sin taktik framåt. Nu kommer initiativ som detta och Lärarmarschen från enskilda lärare. Jag menar att det är facket som ska driva den här typen av kampanjer och använda hela den fackliga apparaten och mobilisera medlemmarna för att få riktig stor kraft.

Först då kan man få stopp på nedskärningarna menar Henrik Hedman.

– Vi är nu i en tid när vanliga förhandlingar inte räcker utan vi måste följa våra kollegors exempel ute i världen. Titta på marscherna från de amerikanska, brasilianska och polska facken, säger Henrik Hedman.

För skolorna i Hässleholm är protesten över för terminen, under fredagen går eleverna på sommarlov. Men Henrik Hedman utesluter inte att protesten fortsätter under nästa termin.

– Jag hoppas att vi inte behöver det, men det är inte omöjligt att det kommer någon typ av protest även till hösten. Det är tydligt att det nu finns en vilja inom lärarkåren att höja sin röst och att synas, så vi får se.  

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm