anna_ekstrom_6

Utbildningsminister Anna Ekström meddelade i dag nya restriktioner för gymnasiet efter jullovet.

Corona

Nya restriktioner för gymnasiet efter jullovet

Gymnasieskolor kommer att bedriva fjärr- och distansundervisning fram till den 24 januari. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

Under fredagen höll statsminister Stefan Löfven (S) pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren.

Deltog gjorde även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och utbildningsminister Anna Ekström, som meddelade att gymnasieskolor kommer att fortsätta med distansundervisning fram till den 24 januari. 

– Detta är inte ett förlängt jullov. Landets gymnasieskolor uppmanas alltså nu att planera för att hålla undervisningen på fjärr-eller distans efter jullovets slut, säger hon.

Så länge landets gymnasieungdomar måste bedriva sina studier på distans, fortsätter Anna Ekström, så ska ingen vuxen kunna tänka ”jag ska bara” om något som inte är absolut nödvändigt.

– De åtgärder som vi har presenterat här i dag ska följas av var och en. Det är det bästa sättet att hjälpa våra ungdomar som kämpar för sin och vår gemensamma framtid. 

Måndagen den 7 december gick Sveriges gymnasieskolor ännu en gång över till undervisning på distans. Då var beskedet att stängningen kommer att pågå fram till och med den 6 januari 2021.

När får skolan sin tilläggsbudget?

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund kommenterade stängningen då med att elever, lärare och skola behöver kompenseras för det hårda arbete man nu utför, och för det ökade kunskapstapp man nu befarar.

– Distansundervisning leder till ökad arbetsbelastning för en redan hårt pressad lärarkår som nu återigen får göra om sin planering och anpassa sig efter nya krav. Hur lärarna än sliter så vet vi att det kommer att leda till att vårens kunskapstapp nu byggs på ytterligare. När får skolan sin tilläggsbudget?

Nu har alltså Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga rekommendationen till och med den 24 januari 2021 för att, i kombination med övriga smittskyddsåtgärder, bidra till minskad smittspridning av covid-19 i samhället.

Gymnasiesärskolan ingår inte i rekommendationen. Undantag från rekommendationen kommer även fortsatt att gälla för praktiska moment som inte kan skjutas upp, examinationer som inte går att genomföra på distans, elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, och för elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.

Utöver rekommendationerna gällande skolan presenterades en rad andra restriktioner för att minska smittspridningen, till exempel: Maxantalet för restaurangbesök sänks till fyra personer från och med julafton, Alkoholförsäljning på krogar och restauranger förbjuds efter klockan 20.00. Regeringen kommer även att bestämma om ett maxantal för personer i butiker, gym och simhallar och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd bärs i kollektivtrafik under vissa tidpunkter där trängsel inte kan undvikas.

100 nya dödsfall rapporterades in i Sverige på fredagen. Totalt har 7 993 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 367 120 personer har bekräftats vara smittade.

Kommentera