corona_0
Foto: Magnus Glans / Shutterstock
Coronaspridningen

Corona – karensdagen slopas: ”Viktig åtgärd”

Regeringen meddelar i dag att karensdagen slopas tillfälligt.
– Denna åtgärd är viktig för att undvika sjuknärvaro och minska risken för smittspridning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Karensdagen slopas och staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom för att undvika att den som känner sig sjuk går att jobba av ekonomiska skäl, och därmed dämpa spridningen av coronaviruset.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) i dag på en pressträff tillsammans med Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, Liberalernas Mats Persson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– I ett första skede kommer det att gälla i en och en halv månad men såklart med möjlighet till förlängning om det skulle behövas, säger Magdalena Andersson.

Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet.

Den slopade karensdagen kommer gälla från i dag, onsdag. Beslutet bedöms minska risken för smittspridning. Staten står för kostnaden som beräknas till en miljard kronor i månaden.

– Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. Staten tar hela ansvaret för den kostnaden och den kommer inte att föras över på arbetsgivarna, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Lärarnas Riksförbund välkomnar beslutet.

– Lärare har en utsatt position genom alla de elever en lärare möter varje dag. Så denna åtgärd är viktig för att undvika sjuknärvaro och minska risken för smittspridning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén, i en skriftlig kommentar.

Regeringen meddelar att man även lägger in 500 miljoner extra för att säkra att personer som isoleras på grund av smittorisk få sin smittbärarpenning. Det är en ersättning på 80 procent av lönen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm