jag_ar_larare_erica

Erika Johansson undervisar i SO-ämnen och svenska som andraspråk (7–9) på Ferlinskolan i Filipstad.

| Foto: Staffan Winbergh

Erika: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Erika Johansson i Filipstad berättar varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Valet att bli lärare var ganska enkelt för mig. Skolan och kunskapande har alltid varit centralt och det som jag starkt brinner för. I grunden är jag gymnasielärare i historia och samhällskunskap, men fann mitt nya kall efter att ha arbetat med nyanlända på högstadiet. Att läsa in svenska som andraspråk var därför naturligt och något jag aldrig kommer att ångra.

– Att se elevernas utveckling och gnistan i deras ögon när något de länge har kämpat med plötsligt blir självklart, är en fantastisk känsla. Läraryrket är ett mångfacetterat arbete där inlärning blandas med konfliktlösning. Ingen dag är den andra lik och detta är något som både utmanar och utvecklar dig som person. 

  • Bästa stunden i veckan

– Att mötas av elevernas varma hälsningar som i vissa fall ackompanjeras med dans och sång på diverse olika språk. Elevernas energi smittar av sig och får mig att ständigt bli påmind om hur lyckligt lottad jag är som får vara lärare.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Primärt anser jag att en förändring bör ske gällande de administrativa bördor som åläggs oss lärare: låt oss få undervisa. Vårt uppdrag är inlärning och att få elever att utvecklas kunskapsmässigt, låt oss göra det vi är bra på.

– Därtill anser jag att ett förstatligande av skolan skulle skapa mer likvärdighet, i dagsläget är olikheterna mellan landets skolor alltför stora och de stora förlorarna är eleverna. Högre lön och status är A och O för att hålla lärarnas motivation uppe och få individer att stanna i denna tuffa bransch, för ärligt: det är inte lätt alla gånger.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm