lr_kongress

På grund av corona avlöper Lärarnas Riksförbunds kongress digitalt.

LR-kongress 2020

LR:s första digitala kongress – ”Det flyter på ganska bra”

Medlemsavgifter, föreningsanslag och stöd till medlemmar i privat sektor är några av de delar som avhandlas under kongressdag ett av två.

2016 inledningstalade prins Daniel till LR-kongressens delegater som samlats på Kungliga Operan i Stockholm. 2020 inledningstalade talman Andreas Norlén från en videoskärm till delegater som satt hemma eller i lärarrum runt om i landet.

Som så mycket annat har Lärarnas Riksförbunds kongress fått anpassa sig till coronapandemin och dess medföljande restriktioner.

Helena Linge.
Helena Linge.

Förhoppningen var att beta av alla frågor om ekonomi under dag ett, för att sedan ägna hela dag två åt utbildningspolitik, men den planen sprack. Helena Linge, förbundssekreterare och för tillfället kongressgeneral är ändå i stort sett nöjd med hur kongressen löper på.

– Under förutsättningarna känns det bra. Det digitala har funkat hyfsat bra, folk har varit lugna, allt har kunnat ske i en demokratisk anda. Men det tar tid, så vi ligger lite efter schemat, säger hon.

Vad saknar ni mest jämfört med en vanlig kongress?

– Vi har försökt kompensera så gott det går, men det man missar är det sociala sammanhanget där man träffar kollegor från hela landet och inspireras av varandra och fortsätter diskussionerna även utanför rummet, säger hon.

Hur har diskussionerna varit?

– Det har varit bra, folk har kunnat komma till tals, har det varit tekniska problem har man kunnat lösa det, alla som har velat prata har kunnat prata.

Även förbundsordförande Åsa Fahlén tycker att det fungerar relativt bra, även om hon saknar den spontana interaktionen som sker vid fysiska möten.

– Det känns konstigt, men faktiskt bättre än jag trodde. Det är väl förberett, kompetent presidium. Tekniken fungerar hyfsat. Vi har ändå våra diskussioner. Det går förstås inte att ersätta en fysisk kongress, men under förutsättningarna fungerar det här, säger hon.

Kommentera