Sommaren är här och för studenter kan det betyda två saker; sommarjobb eller sommarlov. För min del blir det mest sommarjobb, både på mitt vanliga extraknäck men också med mitt älskade, älskade LR Stud. Det ska roddas seminarier, planeras parader och sen har vi en stor rekrytering i höst.

Jag vill i alla fall börja med att gratulera alla er som är nyblivna lärare! Grattis till er lärarexamen och grattis till att ha ett spännande yrkesliv framför er. Jag vill uppmana er till något jag slagits för nu sen konventet i februari; kräv ert introduktionsår. Det är er rättighet att få en bra introduktion i yrket och det ska ni inte gå miste om.

Jag vill också passa på att säga hurra till alla er som valt lärarutbildningen i höst! Jag håller alla tummar och tår för att ni kommer in.

Just nu skrivs det mycket om läraryrket och lärarutbildningen i tidningen och det mesta framställs som negativt. Och ja, det går inte att sticka under stol med att både läraryrket och lärarutbildningen har en lång väg att gå just nu. Det är allt från stora nedskärningar i skolverksamheter och lärarbrist till stora avhopp och undermålig utbildning. Jag vill att ni som är nyblivna lärare och ni som är (förhoppningsvis) nyblivna lärarstudenter ska veta om att vi för den här kampen tillsammans och att det är det som gör oss starka.

Vi har valt ett yrke som är ett av samhällets viktigaste grundpelare, utan en lärarkår så faller samhället ihop. Utan utbildning faller samhället ihop. Vi har valt det yrket för att vi brinner för det. Det betyder inte att man ska gå med på vad som helst, köpa vad som helst eller vara nöjd. För vi är inte det och vi ska inte vara det.

Det är under all kritik hur läraryrket och lärarutbildningen sköts för tillfället, och för det ska vi gå i lärarmarscher, vi ska protestera i media, vi ska organisera oss, vi ska vara med i facket. Vi ska göra oss hörda och vi ska bannemej visa varenda riksdagspolitiker och kommunpolitiker att vi inte nöjer oss förrän vi får det som vi förtjänar. Vi sliter hårt, både i yrket och i utbildningen, vi förtjänar att det slits hårt för oss också.

Hoppas att ni får en fin sommar! Jag håller tummarna för att ni får det där jobbet ni har sökt och att ni kommer in på den där lärarutbildningen ni helst vill. Vi behöver er!

Och om ni har vägarna förbi är ni hjärtligt välkomna till Järvaveckan på lördag den 15 juni kl 16-17, då håller vi i LR Stud ett seminarium om tidig vägledning. Ni hittar oss också i Almedalen och i paraden på Pride. Vi ses ute i solen!

Kommentera
rebecca_roth3
Rebecca Roth

Är ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening sedan februari 2019. Rebecca Roth läser till ämneslärare i samhällskunskap och svenska med inriktning mot gymnasieskolan. Hennes hjärtefråga är VFU.

Arkiv

Välj år/månad

  • 2019

  • Hela året
  • juni