Fackligt

Dubbla känslor efter omröstningen: ”Gjordes med värdighet”

Jörgen Krusell

Gymnasieläraren Jörgen Krüsell berättar om sina och kollegornas känslor efter det historiska beslutet att upplösa LR – och gå in i nya Sveriges lärare.

| Foto: Felix Lidéri

Jörgen Krüsell är lågmäld, på gränsen till dämpad, efter omröstningen.
– Jag tror på framtiden, men känslorna är ändå lite tudelade, säger han efter beslutet om att ingå i Sveriges Lärare.

Jörgen Krüsell är gymnasielärare i historia, ekonomi och handelsämnen på Morabergs studiecentrum i Södertälje – och fackligt aktiv i Lärarnas Riksförbund, där han bland annat är ordförande för Södertörns distrikt.

– Ideologiskt var det inget snack om saken att vi skulle gå ihop. Lärarförbundet och vi har ju numera samma åsikter om exempelvis lärarlegitimation och andra frågor där vi historiskt varit en bit ifrån varandra. Förståelsen är också stor för att tiden är mogen för ett stort förbund där vi lärare står eniga, säger han.

”Sista chansen att säga sin mening”

Men ändå tog själva omröstningen flera timmar.

– Det fick ta den tid det tog. Jag tycker det var bra att det blev ett långt farväl. Det var sista chansen att säga sin mening och berätta vad gemenskapen i Lärarnas Riksförbund betyder för oss. Samtidigt som vi går in i något nytt ska vi faktiskt ta avsked från det som ligger oss så varmt om hjärtat, säger Jörgen Krüsell.

Sättet som resultatet av omröstningen förkunnades på är något som han spontant reflekterar över.

– Det gjordes på ett bra sätt och det uppskattar jag väldigt mycket. Det var inget onödigt jubel. Alla i rummet tog hänsyn till att det finns dubbla känslor en sådan här dag. Ska jag summera det med ett ord så är det ordet; värdighet, säger Jörgen Krüsell.

Vill ta med det som är bra i LR

Han tror att det är samma förhållningssätt man ska ta med sig in i det fackliga arbetet nu.

– Jag visste vad jag gav mig in på när jag blev vald i mitt distrikt. Till hösten vet jag precis vad jag ska göra. Efter årsskiftet blir det en parallell verksamhet och sedan blir ännu mer nytt året därpå. Det jag önskar är att vi, förutom hänsynen till varandras olikheter och olika känslor, också är att vi kan ta med oss allt det som är så bra och unikt med Lärarnas Riksförbund rent organisatoriskt in i framtiden, säger Jörgen Krüsell.

Han är tyst en stund och tillägger:

– Allt det där med att det är så nära till att en medlem säger något och att dennes röst snabbt blir lyssnad till på högsta nivå. Det är svårt att sätta exakta ord på det, men det finns en alldeles speciell närhet i LR. Den känslan vill jag blir kvar. Och jag tror att den känslan även bottnar i hur vi är formerade rent organisatoriskt.

Återstår ett stort arbete

Jörgen Krüsell upplever att beslutet att gå in i Sveriges Lärare är såväl väntat som välkommet bland hans medlemmar.

– De allra flesta vill att vi ska ingå i ett stort förbund, men de har lämnat över frågan till oss som är fackligt aktiva. Nu återstår ett stort arbete att få ihop alltsammans. Det gäller inte bara oss som är förtroendevalda. Jag tror inte många har en aning om hur otroligt hårt kansliet jobbar för att få alla bitar på plats.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm