Fackligt

Så ser det färdiga förslaget för Sveriges lärare ut

proposition-rost

Den slutgiltiga propositionen som kommer att röstas om när lärarnas fackliga framtid avgörs den 21 maj finns nu att ladda ner.

Läs propositionen här

Du hittar den fullständiga propositionen på LR:s webbplats under rubriken ”Filer för nedladdning”.

Den slutgiltiga propositionen inför det historiska beslutet är spikad. Nu är det upp till förbundens respektive förbundsdagar/kongresser att välja.
– Oavsett om det blir ett ja eller ett nej så blir det en spännande tid efter omröstningen den 21 maj, säger Peter Klintebäck på LR, som jobbat med propositionen.

Efter medlemsomröstningen i februari och två förbundsmöten i april och maj har redaktionsrådet med medlemmar från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund mejslat fram den slutgiltiga proposition som kommer att tas upp för den avgörande omröstningen den 21 maj då skolsveriges fackliga framtid avgörs.

Peter Klintebäck, LR

– Vi lägger fram propositionen som ett enigt redaktionsråd. Vi har haft ett bra samarbete där vi lyssnat på varandras förklaringar och motiveringar, säger Peter Klintebäck, en av tre LR-representanter som jobbat med att jämka ihop de sista inkomna synpunkterna på dokumentet.

Det viktiga nu är att alla delegater som ska delta i omröstningen tar sig tid att sätta sig in i propositionen, diskutera den och förstå den, menar han.

– Jag vill verkligen uppmuntra både ledamöter och andra att läsa igenom förslaget och att diskutera med varandra inför omröstningen. Väl där har man två val, ja eller nej, och det gäller att ha helt klart för sig vad man tar ställning till.

Redaktionsrådet fick in 36 nya yrkanden på förändringar under LR:s extra förbundsmöte den 6 maj, att jämföra med med sex yrkanden från Lärarförbundet under samma period.

Kommer den slutliga propositionen tas emot väl av LR-medlemmarna?

– Det blir väldigt spännande att se. Det är väl känt att det finns en stor spridning av åsikter i frågan inom LR. Om det slutgiltiga förslaget påverkar i någon riktning blir en fråga för varje enskild ledamot att ta ställning till.

Den delegat som har funderingar kring någon sakfråga har även chansen att ställa frågor direkt till redaktionsrådet vid ett seminarium den 18 maj.

– Tanken med seminariet är att lyfta eventuella frågor så att ingen osäkerhet kvarstår. Förslaget är slutgiltigt, så det blir ingen debatt. Men det blir förbundsvisa frågestunder där man kan förhöra sig om sakfrågor, säger Peter Klintebäck.

Hur ser du på lärarnas fackliga framtid, beroende på resultaten i omröstningen?

– Oavsett om det blir ett ja eller ett nej så är ju den fackliga tillvaron förändrad. Blir det ett ja så ska det skapas en ny organisation. Blir det ett nej, då får vi internt inom LR fundera på, hur gör vi nu? Kommer Lärarförbundet bilda Sveriges Lärare ändå? Hur kommer samarbetet se ut inom SACO då? Efter omröstningen sätts bollen i rullning åt något håll, och det blir en spännande tid hur som helst.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm