bjorklund_1
Foto: Marcus Johnsson
Partiledartal

Björklund talade om kunskapsskolan

Sveriges frihet, vars och ens frihet, jobben och så skolan. Det var de stora beståndsdelarna i Jan Björklunds (FP) tal från Almedalsscenen. 

Liksom flera av de andra partiledarna inledde Jan Björklund med att tala om Sveriges frihet och om hoten i vår omvärld mot de liberala värdena.

– Vårt land har levt i fred i tvåhundra år. Det finns därför en fara att vår fred och vår frihet tas för given, sa han.

Han fortsatte med dagens folkomröstning i Grekland och anklagade högerextremister i Europa för att bygga murar, och vänsterpopulister för att undergräva Europas ekonomi. Och menade att samarbetet inom Europa behövs som bäst när det blåser motvind.

Första gången den tidigare utbildningsministern nämnde skolan och utbildning var i samband med att han talade om att vårt samhälle enligt honom är på väg att bli ett curlingsamhälle:

– Vi var så angelägna att bygga en skola utan krav och förväntningar, så många elever ansträngde sig för lite. Det som skulle skapa jämlikhet skapade utslagning. Jag tror på människan. Samhällets uppgift, det är att blåsa luft under vingarna så hon kan ta sig dit hon vill.

Sen pratade han i närmare tre minuter om kunskapsskolan, som Folkpartiet har format sin skolpolitik runt. Kunskapsskolan ska ge alla elever möjlighet att lämna skolan med fler livschanser, oavsett vilken bakgrund de hade med sig in, och är också enligt FP-ledaren en förutsättning för Sveriges välfärdssamhälle.

Han sa bland annat:

– Vi som tror på kunskapsskolan, vi tror att det är läraren som ska bestämma i klassrummet. Inte för att man inte ska lyssna på barnen, utan för att läraryrket är ett professionellt yrke. Vi tror att det är viktigt att staten har hand om skolan. Inte för att centralisering har ett egenvärde, utan för att många kommuner inte klarar sitt uppdrag.

Han avslutade med att rikta kritik mot sin efterträdare, Gustav Fridolin (MP):

– Gustav Fridolin gick till val på reformstopp i skolan. De har brutit vallöfte på vallöfte men just detta har de uppfyllt, för det händer ingenting.

Även jobben och bostadsmarknaden fick en del av taltiden.

Kommentera