sd_bild

Bildtext: SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Region Gotland.

Almedalen

”Åkesson kidnappade folkhemmet i sitt tal”

Jimmie Åkessons tal i Almedalen handlade mycket om vårdpolitiken och folkhemmet.
– Jag tror att det är väldigt många socialdemokrater som sitter och är rätt upprörda över att folkhemmet användes på det här viset, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Skolan i Jimmie Åkessons tal

Tid åt skolfrågor: 2 sekunder.
Publik: 1 400 personer.
Punchline: ”Nu tänker vi återupprätta folkhemmet.”

Läs hela talet här.

I dag, fredag, var det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Dagen har handlat mycket om sjukvården och partiet höll fullt fokus på vården i samband med pressträffen i Almedalen.

Under kvällen äntrade SD-ledare Jimmie Åkesson Almedalsscenen. Detta efter att ha spelat upp en dikt av Verner von Heidenstam. Sedan kom han snabbt in på talets stora tema: folkhemmet.

– Det var väldigt intressant att han nästan kidnappade Per Albin Hanson och hela den här folkhemstanken. På så vis var det ett väldigt visionärt tal, och ett tal som han hade filat på en hel del rent retoriskt hur han skulle lägga upp det. Inget tidigare tal har varit så visionärt, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Jag tror att det är väldigt många socialdemokrater som sitter och är rätt upprörda över att folkhemmet användes på det här viset.

Partiledaren nämnde ordet folkhemmet hela 40 gånger i sitt tal (i den skrivna versionen).

– Det var lite tjatigt. Det var hysteriskt många gånger. Det är för att hamra in det bland väljarna. Och folkhemmet är som epitet någonting som för svenskar är positivt. Det är smart på det sättet.  

Sverigedemokraterna försöker även etablera sig som det nya vårdpartiet i Sverige. Men Jenny Madestam är tveksam till om Jimmie Åkesson verkligen lyckades övertyga väljarna.

– Nej, jag tror inte de lyckades särskilt bra med det. Partier har en tendens att hålla på med olika slogans och berätta vad man ska bli för slags parti. Det här var lite i led i det. Jag tycker inte att det var ett vårdparti som kom ut ur det här talet. Utan det var mer ett nationalistiskt folkhemparti.

Utifrån den aspekten var det ett kaxigt tal, menar hon.

– Det var det absolut. Sverigedemokraterna är över huvud taget kaxigt och än mer nu när det har vind i seglen i opinionen. Då blir det enklare att ta ut svängarna. Som med Per Albin och Heidenstam – två ikoner på olika kanter.

Talet innehöll knappt någonting om skola och utbildning. Det är ingenting som förvånar Jenny Madestam.

– Eftersom väljarna redan vet vad Sverigedemokraterna är för parti i dag blir det mer utrymme för att hålla det visionärt, i stället för att peka ut vad som är så fel. Han kände väl att han inte behövde nämna skolan. Skolan är liksom en del i det här problemet som Sverigedemokraterna ser Sverige präglas av på grund av massinvandring. Det fick vara en del i det här paket som han pratade om. 

Kommentera