maggan

Finansminister Magdalena Andersson talade i Almedalen. Foto: Region Gotland

Almedalstalet

Finansministerns almedalslöfte: 20 miljarder till välfärden

Magdalena Andersson (S) lovade 20 miljarder till omsorg och välfärd i sitt Almedalstal. Hur stor del av löftet som tillfaller skolan gick hon däremot inte alls in på.

Skolan i Magdalena Anderssons tal

Tid åt skolfrågor: 3 sekunder.
Publik: 1 600.
Punchline: ” Kunskapsresultaten i skolan går före stora skattesänkningar.”

Läs hela talet här.

20 miljarder till välfärden nästa mandatperiod var det stora numret under Socialdemokraternas dag i Almedalen, och även i finansminister Magdalena Anderssons tal på onsdagskvällen.

– 20 miljarder är absolut mycket pengar, men det är klart att det behövs både till skola och sjukvård, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Hur stor del av kakan som kan tänkas tillfalla skolan vill hon inte uttala sig om.

– Jag vill inte spekulera i summor. Däremot är det tydligt att det behövs satsningar på skolan, inte minst kopplat till frågan om segregation. Det är en fråga som dykt upp även i de andra talen, och effekterna av den syns väldigt tydligt i skolan. Skolan behöver mer resurser och det är väl delvis det de här pengarna är tänkta att gå till.

Att Magdalena Andersson inte gick in närmare på skolan var ingenting oväntat.

– Hon är definitivt inte den som har bäst koll på läget vad gäller skolan, eller det största förtroendekapitalet. Det är att hålla i plånboken som är hennes grej.

Att hon inte specificerade tydligare vad de 20 miljarderna ska gå till tycker Jenny Madestam är mer förvånande.

– Det hade kunnat gjorts en poäng av att satsa mer på lärarna, eller liknande. Det tycker jag var förvånande. Det är klart att det låter jättehärligt med 20 miljarder, men till vad, och på vilket sätt?

Det speglar på sätt och vis talet som helhet, då finansministern slog säsongsbästa i antal ämnen per Almedalstal, utan att gå in i detalj på någonting.

– Det var nästan ”name dropping” av vissa grejer för att det ska finnas med, säger Jenny Madestam.

Varför var det just Magdalena Andersson som fick hålla talet i Stefan Löfvens frånvaro?

– Därför att hon uppfattas vara en stabil person i regeringen, någon som Stefan Löfven litar på. Däremot så tror jag inte att hon är den mest lämpliga partiledarkandidaten när det blir dags för ett skifte. Hon är inte den visionära och karismatiska personen som Socialdemokraterna skulle behöva just nu.

Kommentera