annie_tal5

Centerns partiledare Annie Lööf höll ett känslomässigt tal i Almedalen på tisdagskvällen.

| Foto: Region Gotland
Partiledartalet

Känslomässig Annie Lööf om rasism, nazism och islamistisk terror

Centerpartiets Annie Lööf spände över många ämnen – men inte skolan – i ett långt partiledartal i Almedalen som bjöd på mycket känslor.
– Det var ett känsloladdat tal. Hon vågar ta ut svängarna lite när hon har så starkt stöd i opinionsmätningarna, kommenterar statsvetaren Jenny Madestam.

Skolan i Annie Lööfs tal

Tid åt skolfrågor: 0.

Publik: 3 900.

Punchline: ”Var Stefan Löfven än befinner sig, på sin resa genom Sverige, så borde han ligga sömnlös i natt.”

Läs hela talet här.

Att det 40 minuter långa talet inte innehöll något prat om skolan var både förvånande och inte, tycker Jenny Madestam.

– Utifrån ett Alliansperspektiv var det inte konstigt att det inte var någon skola. I den uppdelningen har Centerpartiet tagit andra frågor. Men sett utifrån att frågan tillhör de absolut viktigaste för väljarna så hade det kanske varit väntat.

Annie Lööf lade stort fokus i talet på hot mot den svenska demokratin i form av rasism, nazism och islamistisk terror.

– Hon blev väldigt känslomässig. Det lät som att hon hade tårarna i halsen när hon pratade om ”fega kräk” och terrordådet i Manchester. Lite senare lät hon riktigt förbannad. Det tolkar jag som att hon, givet det stöd både partiet och hon som person har av opinionsmätningar att döma, har ett ganska gott självförtroende nu, säger Jenny Madestam.

Hon påpekar också att det fanns tillfällen i den delen av talet som handlade om värderingar där skolan kunde haft en plats.

– Det fanns en naturlig koppling där. Det använde Björklund lite grann igår när han pratade om de bästa lärarna i utsatta områden och att klassresan börjar i klassrummet.

Det mest oväntade i talet var att Annie Lööf inledde – precis som Björklund gjorde dagen innan – med att tala om klassklyftor. Hon anklagade även Socialdemokraterna för att ha tappat bort Olof Palmes engagemang för rättvisa. Jenny Madestam tror dock inte att det är en gemensam strategi från Alliansen.

– Jag tror snarare att deras strateger har tänkt likadant. Men jag kan tänka mig att Annie Lööf inte var så glad när hon hörde Björklunds tal och insåg att hon sen skulle komma att säga samma sak.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm