kd_och_ebba

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Region Gotland.

Almedalen

Experten: ”KD-talet var längst ifrån skolan”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talade mest om satsningar på äldre i sitt Almedalstal. Skolan däremot nämndes knappt i KD-ledarens anförande.
– Det här talet var absolut längst ifrån skolan hittills, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Skolan i Ebba Busch Thors tal

Tid åt skolfrågor: 2 sekunder.
Publik: 1 500 personer.
Punchline: ”Men Sverige existerar inte bara i framtiden. Vi är inte ett blankt blad. Sverige ÄR.”

Läs hela talet här.

På torsdagen var det Kristdemokraternas dag i politikerveckan i Almedalen. Partiet ligger för tillfället illa till i opinionen. Under de två senaste åren har partiet hamnat under riksdagsspärren i alla opinionsmätningar från Novus, enligt SVT Nyheter. Nu verkar Kristdemokraterna gå tillbaka till de gamla paradfrågorna för att vända krisen.

Under partiets dag pratades det mycket om äldrepolitiken, höjda bostadstillägg för pensionärer och fler platser på äldreboenden. Kristdemokraterna föreslår att kommunerna som kan erbjuda äldreboendeplatser inom tre månader ska få ta del av en speciell äldreboendemiljard.

Enligt statsvetaren Jenny Madestam var Ebba Busch Thors Almedalstal ett väntat sådant. Men det fanns en detalj som hon förvånades över.

– Jag reagerade på öppningen när hon började prata om Sverige. Att det finns människor som har idéer om Sverige. Jag förstod aldrig riktigt vilka hon menade och vem hon adresserade. Men den delen tolkar jag som en flört med SD-väljare, det vill säga att man har en syn på att Sverige ska få vara Sverige och att människor som kommer hit ska upprätthålla det svenska.

I inledningen av talet nämndes skolan snabbt och rätten att skriva in sina barn på den närmaste kommunala skolan.

Talet kantades annars mest av den gamla hjärtefrågan äldrepolitiken. Enligt Jenny Madestam var det ett smart drag från partiets sida att prata om vården.

– Dels för att det är den högst prioriterade frågan av väljarna, men sedan är det också många väljare som tidigare har associerat äldreomsorg med kristdemokraterna. Men frågan är om Ebba Busch Thor lyckas förkroppsliga de värderingarna, det är inte helt säkert, säger hon och tillägger:

– All statistik hon använde sig av i talet var en stor pedagogisk miss. För det är inte staplar och olika procentsatser man vill fokusera på i ett tal. Utan då är det mer den här andemeningen och visionen, kanske något mer konkret förslag. Det blev lite snärjigt och ovanligt.

Hittills i partiledartalen i Almedalen har det varit lite fokus på skolan. Men detta tog priset som det tal som var längst ifrån skolan, menar Jenny Madestam.

– Det tycker jag. Det här var det talet som var längst ifrån skolan, absolut. Det var inte ens ordet skola kom med. Det var i stället de äldres perspektiv och det svenska perspektivet.

Hur ser du annars på att Kristdemokraterna lever farligt i opinionsmätningarna. Bör partiets anhängare vara oroliga?

– Ja, det tror jag att de ska vara. Hittills har det visats sig att det inte går att vända den här nedåtgående trenden med Ebba Busch Thor, som man hoppades. Nu har hon varit partiledare i några år, men det har ändå inte hänt någonting. Det handlar inte om partiledaren, utan det handlar om vad KD ska fylla för tomrum i svensk politik som svenskarna kan attraheras av. Det kanske inte är fler än knappt tre procent som attraheras av den här mera värdekonservatismen eller moralkonservatismen, säger Jenny Madestam.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm