mest_last_2018
Mest läst 2018

Här är de 15 mest lästa artiklarna 2018

Lågaffektivt bemötande, lärarlöner och NPF. Här är listan på de 15 mest lästa artiklarna på Skolvärldens webbplats under 2018.

1. Lågaffektivt bemötande har kört i diket

”Min åsikt är att dessa missförstånd runt vad lågaffektivt bemötande innebär har blivit en katastrof för svensk skola”, skriver läraren Sara Bruun.

 

2. Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén.  
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser.

 

3. Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån. 
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

 

4. Nyanställda lärare får högre lön än äldre

Äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som trots att de har mindre erfarenhet får högre lön. Ofta kan det skilja flera tusen kronor i månadslön mellan lärare som slutar och lärare som nyanställs. Det visar Skolvärldens granskning av drygt 600 lärares löner.

 

5. Hejlskov Elvén: Tre viktiga metoder lärare bör ha i verktygslådan

Psykologen Bo Hejlskov Elvén vet hur man framgångsrikt kombinerar verktyg från lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och neuropsykologin till en pedagogisk helhet.

 

6. Så blev deras skola NPF-säkrad

Hur kommer det sig att Källbrinksskolan i Huddinge, söder om Stockholm, verkar lyckas med det som alla säger att de vill göra, men inte riktigt klarar av – att ge alla elever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) det stöd och den undervisning de behöver för att lyckas i skolan?

 

7. ”Grundenten” – ett sånt trams!

Skolavslutningen i nian tenderar att bli lika upphaussad som studenten. ”Är vi tydliga kring att det faktiskt är helt ok att komma till skolavslutningen och avslutningsmiddagen i jeans och t-shirt?”, undrar Sara Bruun.

 

8. Äta bör man – annars förstör man

Alexander Skytte skriver om Ross Greenes arbete som haft betydelse i framtagandet av lågaffektivt bemötande och som är känd för att slå hål på myten att ”barn gör rätt om de vill” med ersättningen att ”barn gör rätt om de kan”.

 

9. Lärare hyllar Skolverkets nya råd om betyg och betygssättning

Skolverket har släppt nya allmänna råd om betyg och betygssättning. En viktig markering om den riktning man vill att skolan ska ta framöver, menar läraren Nicklas Mörk.
– Det här gör det lättare för lärare att ha råg i ryggen och säga att man har gjort rätt, säger han.

 

10. Nya skollagar 2018: Detta gäller

Nytt år innebär nya lagar. En rad förändringar rör skolans värld. Till exempel blir de nationella proven mer styrande och det blir tydligare hur skolan ska agera när man bjuder in politiska partier.  

 

11. Sveriges högst betalde förstelärare är – en vd

Sveriges högst avlönade förstelärare är – en vd. Det visar Skolvärldens granskning av Sveriges samtliga förstelärares löner.
– De här pengarna är avsedda för lärare som inte är lönesättande chefer, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 

12. Fem högpresterande skolsystem från insidan

Lucy Crehan tröttnade på att läsa om hur bra skolsystemen är i andra länder, och åkte dit för att på egen hand leva och arbeta med lärarna i de länder som toppar OECD:s undersökningar. Resultatet är boken ”Cleverlands : vad skapar utbildning i världsklass?”.

 

13. Återinför Usken

”Om de politiska partierna menar allvar med sitt prat om betydelsen av lärarkåren, om betydelsen av att frigöra dem från andra uppgifter så finns här en snabb, enkel och väl beprövad metod. Vem vågar ta steget?” Per Kornhall bloggar.

 

14. Jag hade inte klarat min skolgång utan resursklassen

Idrottsläraren Alexander Skytte bloggar om sin skolgång och resursklassen han sattes i. ”Jag hatade att gå dit – men hade inte klarat min skolgång utan att ha fått den möjligheten”, skriver han.

 

15. Det betyder nya lagen om överlämning mellan skolor

Ny lag ändrar vem som avgör vilka uppgifter som lämnas över mellan verksamheter när elever byter skola.

 

Här är de fem mest sedda Skolvärlden-filmerna: 

1. Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

2. NPF-pedagogen: Begreppet ”inkludering” missbrukas 

3. Jonas Sjöstedt: Lärarna får ta den stora smällen i dag

4. Jan Björklund: Många amatörer som styr skolan

5. Annie Lööf: Skolan ska vara kvar på kommunal nivå

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm