Annons

Ris och ros bland lärare i frågan om ordningsbetyg

Publicerad 2 april 2019

Relaterat

En riksdagsmajoritet vill att skriftliga omdömen i ordning införs i svensk skola.
Reaktionerna bland lärare andas både optimism och misstro kring förslaget.

En majoritet i riksdagen vill inför skriftliga ordningsomdömen för högstadie- och gymnasieelever i svensk skola, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Utbildningsutskottet uppmanar nu regeringen att agera i frågan.

 – Vi har stora ordningsproblem i svensk skola. Det är skolk, det är klotter och skadegörelse, det är ofta ett kränkande språkbruk och beteende, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Ekot.

Liberalerna tillsammans med Jan Björklund har drivit frågan om ordningsbetyg i skolan under många år, bland annat under valrörelsen 2006 och 2010. 

Redan under förra mandatperioden krävde de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna att skriftliga omdömen skulle införas – men något förslag lades aldrig fram av regeringen. 

Även nu består majoriteten i riksdagens utbildningsutskott av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot förslaget.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att hon är skeptisk till förslaget om att införa skriftliga ordningsomdömen.

– Just det här förslaget skulle bara skapa mer administration och byråkrati och inte stärka studieron i skolan, säger hon.

Karin Nygårds arbetar som lärare på Hamnskolan i Stockholm och hon tycker att skriftliga ordningsomdömen i svensk skola vore fel väg att gå.

– Det skulle inte fungera att arbeta med ordningsbetyg på den skolan jag är på i dag. Tidigare arbetade jag på en skola i Rinkeby och där hade vi egna så kallade ordningsbetyg – och där fungerade det bra, säger hon. 

Karin Nygårds. Foto: Kristina Alexanderson.

– Där skrev vi i varje veckobrev till föräldrarna och där man berättade hur det hade gått, och det passade på den skolan. Det var ett sätt för oss att få ordning och en tydlig kommunikation mellan skolan och föräldrarna. 

Men bara för att det fungerar på en skola så betyder det inte att det kommer att klaffa på en annan, menar Karin Nygårds.

– Tanken på att jag skulle använda ett sådant verktyg med mina elever på min nuvarande skola, det finns inte på kartan. Det är helt andra parametrar man jobbar med här. Att man inte har den insikten som politiker tycker jag är ett stort problem.

– Politiker ska inte lägga sig i den här typen av frågor. Vad vi på skolan tycker fungerar bäst kan jag och mina kollegor bestämma, ingen vet det bättre än vi. Det finns inte ett recept som fungerar på alla skolor i Sverige utan det här leder nog bara till mer frustration bland oss lärare, säger Karin Nygårds. 

På sociala medier varnar många lärare för att ett ordningsbetyg kan leda till ännu en arbetsuppgift som hamnar i lärarnas knä – utan att de får tid för den. Det är något som Karin Nygårds också har reflekterat över. 

– Det är slöseri med min tid och tar tid från saker som faktiskt skulle gynna mina elever mer. Det stör mig fruktansvärt att man ska hitta på saker som faktiskt inte ger något för de flesta. Om ett barn mår dåligt, vilket de flesta barn gör som sabbar och stör, då skiter man i betyg och kanske framförallt ett ordningsbetyg. 

I stället efterfrågar Karin Nygårds mer tid till för- och efterarbete i yrket för att nå bättre ordning och arbetsro i klassrummet. 

– Om jag genomför en lektion där jag har haft tid till att planera och anpassa efter olika elevers behov då har jag en bättre situation att genomföra lektionen och vi får mindre stök. Om man som lärare har lite tid till för- och efterarbete då faller det, säger hon.

Emma Köster jobbar som lärare på Norra Sorgenfri gymnasium i Malmö där hon undervisar i svenska som andraspråk. Tidigare har hon debatterat på skolvärlden.se att det är på tiden att återinföra ordningsbetyget – något som hon fortfarande argumenterar för. 

– Huvudsyftet i skolan är att nå det optimala resultatet. Då behövs det ordning och arbetsro i klassrummet, och ordningsbetyg är en viktig del av det. Man behöver tydliggöra att uppförande är viktigt, för det hör ihop med hur du kan prestera och lära dig i skolan. 

Emma Köster.

Det finns en oro för att betyget kan leda till att ännu en arbetsuppgift hamnar i lärarnas knä – utan att de får tid för den. Hur ser du på det? 

– Det kan jag förstå. Den administrativa bördan för lärare är jättestor och det här kan spä på den. Men jag menar att fördelarna med att införa betyget skulle väga upp nackdelarna, säger hon. 

Emma Köster, som också är förtroendevald för Moderaterna i Lomma, menar att om ordningsbetyget införs så är det viktigt att det införs på alla skolor. 

– Det är viktigt att det är lika överallt. Därför att vi har ett fritt skolval till exempel där man skulle kunna byta klasser och så vidare. Samtidigt pekar man ut skolor som dåliga som då skulle ha ordningsbetyget – och det blir komplicerat att göra den bedömningen. 

Det finns lärare som varnar för att det här betyget kan slå ut vissa elever. Hur ser du på det? 

– Jag kan inte se att man slår ut elever. Jag ser bara att man tydliggör för eleven vad som förväntas av dem. Det här ska inte bidra till att man känner sig nedstämd utan det ska bidra till att man känner sig informerad om att det här beteendet inte duger.

– Det finns goda exempel i andra länder på där ordningsbetyg fungerar väl. Det här är inte något nytt utan det fungerar bra på andra håll. Så jag tror att det är rätt väg att gå, säger Emma Köster.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Annons

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Annons
Annons

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Annons
Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons