Skolattacken

Två lärare döda – polisen kartlägger skolattacken

Malmö latinskola polis

Två kvinnliga lärare i 50-årsåldern dog när den 18-årige eleven gick till attack med yxor och knivar på Malmö Latinskola.

| Foto: Shutterstock

Sorgen är stor efter attacken på Malmö Latinskola där två kvinnliga lärare i 50-årsåldern dödades.
En 18-årig elev är häktad misstänkt för mord – och polisen arbetar just nu med att kartlägga händelseförloppet.

Redan på tisdagens pressträff – dagen efter dådet – berättade polisen att den misstänkte är en 18-årig elev på Malmö Latinskola.

Områdeschef Petra Stenkula sa att polisen fick larmet 17.12 på måndagen och sedan grep eleven tio minuter senare.

–När man kom till platsen såg det inledningsvis lugnt ut, men det fanns uppgifter om våld på tredje våningen. Ganska omedelbart när man kom upp på tredje våningen såg man vad som skett, säger Petra Stenkula.

– Där anträffar man snabbt en skadad, gärningspersonen och ytterligare en skadad. 17.22 grips gärningspersonen.

Betedde sig märkligt samma dag

Polisen hänvisar till förundersökningssekretess, men uppgifter i media gör gällande att eleven kastat sin skoldator, förvarat vapen i skolan – knivar, yxor och hammare – och under dagen betett sig märkligt och frågat om övervakningskameror på Malmö Latinskola.

Han ska vid attacken ha varit klädd i mörka kläder och dragit ner en keps över huvudet samt haft något plagg som skylt ansiktet.

Ett 50-tal personer ska ha funnits på plats i skolan och det finns vittnen till när eleven attackerade de två lärarna som senare dog av sina skador .

Aftonbladet uppger att den 18-årige gärningsmannen själv ringde in larmet till SOS alarm:

– Jag sitter på tredje våningen och jag har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer, ska han enligt tidningen ha sagt till 112.

Polisen ska enligt uppgift ha gripit 18-åringen under odramatiska former utanför en skoltoalett.

Skolvärlden kunde på en livesändning följa hur kraftigt beväpnad polis i skyddskläder sökte igenom skolan i över en timme – och hur den stora byggnaden evakuerades i omgångar.

Samtidigt gjordes tillslag på en annan ort i Skåne i den misstänkte gärningsmannen bostad.

– Nu väntar ett stort arbete för att kunna förstå vad som hänt och det bakomliggande motivet till denna fruktansvärda händelse, säger Åsa Nilsson, chef för lokalpolisområde Malmö norr.

För en dialog med Säpo

TT har frågat polisen om motivet.

– Vi håller just nu på med alla de undersökningarna. Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, säger Petra Stenkula.

På tisdagseftermiddagen deltog advokat Anders Elison i ett polisförhör med den 18-årige eleven. Försvarsadvokaten uppger för TT att hans klient berättat i detalj vad som hänt, men vill inte gå in på eventuella kopplingar mellan eleven och de kvinnliga lärarna, som båda var i 50-årsåldern, utan nämner ett ”svårfångat motiv”.

På en rak fråga om 18-åringen erkänner sig skyldig till mord svarar Anders Elison:

– Ja.

Polismyndigheten är märkbart berörd efter skolattacken.

– Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för Malmöpolisen.

 

Kommentera