anna_carlsson_klassrum

Anna Carlsson, kommunombud för LR i Härryda.

| Foto: Julia Sjöberg/Shutterstock
Coronaviruset

Facket lugnar: Det finns krisregler på plats

Anna Ekströms ord om undervisning på helger, lov och distans väcker oro bland en del lärare. Men det finns avtal som reglerar hur det ska fungera.
– Ingen kommer behöva jobba gratis eller utan vila, säger Anna Carlsson på LR.

Anna Carlsson är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Härryda, och i dessa coronatider ser hon det som sin roll att sprida fakta och lugn.

– Det är viktigt att varje instans ska hantera sin egen uppgift. Som kommunombud bevakar jag fackets intressen: Lön, ersättningar, arbetsmiljö. Min roll är att förmedla att det finns regler även för krislägen, säger hon.

Hon tycker det finns anledning att påminna om att det skrevs ett krislägesavtal med arbetsgivarna redan förra året, som reglerar hur lärarnas arbete kan organiseras och avlönas i en krissituation.

– Även om det pågår en pandemi så är det ingen laglös situation, säger hon.

Jag känner mig trygg

Hon påpekar också att skolan ännu så länge inte befinner sig i en krissituation, men att om det skulle ändras framöver så kan krislägesavtalet aktiveras på enskilda ställen. Och innan dess menar hon att befintliga lagar, avtal och sunt förnuft kan ta hand om det mesta.

Hon förstår att situationen kan väcka oro bland lärarna men själv är hon inte orolig.

­ – Jag känner mig lugn. Det finns en beredskap för sådana här saker och ingen kommer behöva jobba gratis. Det finns många fler regler på plats än vad gemene man känner till. Vi har regler för lön, övertid, omflyttade dagar, veckovila och så vidare. Även visst distansarbete kan funka om lärarna ges rimliga förutsättningar. Skulle det bli kris med brist på personal så finns det regler på plats även för det, säger Anna Carlsson.

Kan du förstå att läget väcker en oro bland lärare?

– Jag förstår att människor är oroliga och har olika sätt att skaffa sig och filtrera information, och det är så lätt att folk springer iväg och förmedlar vidare vad de tror att någon annan har sagt och så drar det igång. Men jag ser det som min roll som ombud att sprida fakta och lugn. Det är vad jag kan bidra med.

Det innebär inte att hon tror att det kommer vara helt okomplicerat för lärare och lärarfack att ta sig igenom den närmsta framtiden, bara att det inte finns så mycket anledning till oro som man kanske kan tro.

– Det kommer finnas massa praktiska problem och okunskap om vilka regler som gäller, både hos arbetsgivare och lärare. Men det finns ingen situation som jag kan föreställa mig nu som inte har ett svar. Och dyker det upp så kan man hantera det, vi har en väldigt skicklig chefsförhandlare på Lärarnas Riksförbund. Jag känner mig trygg, säger Anna Carlsson.

Kommentera